Tencel Elyafı Nedir, Tencel Kumaş Özellikleri | KumasBilgi.com

Tencel Elyafı Nedir, Tencel Kumaş Özellikleri

Rejenere selülozik esaslı bir elyaf türü olan tencel, yoğun mekanik işlemlere karşı yüksek bir dayanma sahiptir. Yüksek yaş dayanımı ve modülü, bir başka deyişle sağlamlığı, kumaşlarda boyutsal dengeyi sağlamaktadır.
Doğal olması nedeniyle nefes alabilir özelliğe sahiptir. Nemi çok iyi transfer eder ve vucudun terlemesi durumunda rahatsızlık hissi vermez. Bir çok yıkamadan sonra bile parlaklığını ve rengini muhafaza eder dolayısıyla yüksek renk haslığına sahiptir.

Tencel’in emicilik özelliği de oldukça yüksektir. Bu özellikten faydalanılarak yaş terbiye işlemleri boyunca lifin mükemmel bir şekilde şişmesi sonucu sağlanır. Böylece mamul kumaşta yumuşak ve esnek bir tuşe elde edilir. Tencel iplikten kumaş konstrüksiyonu geliştirilirken lif şişmesi ve modulü göz önünde bulundurulmalıdır. Yüksek modul ve sağlamlık, kumaş içinde Tencel lifinin kolayca deforme olmayacağı ve daha kolay bir şekilde orijinal şeklini ve konumunu yeniden alacağı anlamına gelmektedir.

Liyosel – Tencel ® Tarihçesi

Liyosel, okaliptüs ağacındaki odun hamurundan üretilen, içerisinde selüloz ihtiva eden bir çeşit lif türüdür. 1972 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmıştır. Öncelikle “Newcell” adıyla anılmış, 1980 yılında daha da geliştirilen bu iplik türü, Tencel adını almıştır. İlk olarak Courtaulds isimli şirket tarafından ticarileştirilmiştir. 1998 yılında Hollandalı Akzo Nobel şirketi, Courtaulds şirketini satın almış ve üretim hakkını eline geçirmiştir. 2004 yılına gelindiğinde ise Tencel ® markası Lenzing (AG) tarafından satın alınmış ve şirket, günümüzde bu ipliğin dünya çapındaki tek üreticisi olarak yoluna devam etmektedir.

Tencelin; Tencel Standart, Tencel A100 ve Tencel LF olmak üzere üç farklı tipi vardır

Tencel Standartın fibrilasyon özelliği, kumaşın görünümüne ve tutumuna katkıda bulunmakta olup tekstil piyasasında fibrillenmenin kumaş üzerinde oluşturduğu yumuşak tuşeden dolayı şeftali tüyü efekti ile tanınmıştır.

Tencel A100 ve Tencel LF, Tencelin parlaklık, doğallık, yüksek yaş ve kuru mukavemet gibi üstün özelliklerini ürünlerinde görmek isteyen fakat şeftali tüyü efektinin ürünleri için uygun olmadığını düşünen müşteriler için geliştirilmiş tipidir. Mukavemeti ve modülü Tencel Standarta göre %10 daha düşüktür. Bunun yanında daha açık bir yapıya sahip olması nedeniyle su emiciliği daha fazladır.

Tencel elyafı diğer liflerle karışım halinde kullanılabilmekte ve boyanabilmektedir. Bununla birlikte pamuklu karışımlarda tencel, aynı boyamada pamuğa göre daha koyu boyandığından kumaşta homojen bir renk yerine açık-koyu şeklinde efekt oluşur.

Tencel A100 ve Pamuk kumaş numuneleri üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları aşağıda görülmektedir. Buna göre 20 yıkamadan sonra Tencel A100ün renk haslığının pamuğunkine göre oldukça yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle dış giyimde büyük önem taşıyan renk haslığı ve parlaklığını tencel mükemmel bir şekilde sunmaktadır.
Reaktif boyanmış siyah renk tonunda karşılaştırmalı renk haslığı;

Özellikleri

  • Kağıt hamurundan elde edilir.
  • Şeftali dokusu vardir.
  • Dökümlüdür.
  • Teri çekme özelliğine sahiptir.
  • Çok çabuk kırışır fakat ayağa kalkınca eski formuna geri döner.
  • Renklerini korur ve arka arkaya yapılacak yıkamalardan sonra bile solmaz.
  • Çok yumuşak özel bir dokunuşa sahiptir.


Kullanım Alanları

Tencel günlük giysilerden en resmi giysilere kadar, konfor ve zerafetin arandığı her yerde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunlardan bazılarını sıralarsak;

  • Erkek, bayan ve çocuk giysileri
  • Havlu ve bornozlar
  • Çarşaflar
  • Sportif giysiler
  • Çoraplar
  • İç çamaşırları

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.