Vegan Kumaş Nedir | KumasBilgi.com

Vegan Kumaş Nedir

Veganlık, en basit tanımıyla, hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddetmektir.

Veganlar, hayvanlardan türetilen, dolayısıyla üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi, yapımında deri, kürk, kemik, jelatin, yün (koyun yünü,kaşmir, angora), ipek gibi hayvansal maddelerin kullanıldığı yiyecek dışı maddeleri de kullanmaz, giyimlerinde pamuk ve keten gibi bitkisel ya da akrilik gibi sentetik kumaşları kullanırlar. Hayvanlar üzerinde test edilen ve lanolin, propolis gibi hayvansal ürünler içeren kozmetik ve ev temizliği ürünleri de bunlara dahildir.

Vegan İplikler

Rayon, pamuk, kenevir, keten, bambu, ingeo (mısırdan) ve soya ipek gibi akrilik, naylon ve mikrofiber gibi sentetiklerle dikiş yapabilirsiniz.

Nasıl Vegan Kumaş Üretilir?

Avrupa Vejetaryen Birliği’nce verilen ve en güvenilir vegan/vejetaryen ürün etiketi kabul edilen V-Label Vegan sertifikası için zorlu bir test ve onay sürecinden geçmek gerekiyor.
Dünyanın İlk Vegan Kumaşları Türkiye'de Üretiliyor

Binin üzerinde moda markasına özgün kumaş koleksiyonları sunan İpeker Tekstil, pazara sunduğu biyodegredasyon hızı yüksek Vegan İpeksi Cupro kumaşlar ile ipeğe en yakın alternatifi üretiyor. Son teknolojiye sahip tezgahlarda cupro, recycle, vegan, rayon, viskon, polyester, pamuk, yün, linen, ipek, polyamid, akrilik, asetat, tencel, elastan ve bu ipliklerin çeşitli karışımıyla dokuma ve örme yapan İpeker, üretim hacminin yüzde 45’ini biyodegredasyon hızı yüksek ürünlere ayırıyor.

Belirli koşullarda kumaşların 3 ay içinde doğada çözündüğüne dikkat çeken İpeker Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker; “Vegan ürünler konusunda her yıl daha büyük adımlar atılıyor. Cupro, New Life, pamuk gibi hammaddelerden üretim yapılarak Vegan üretim hacmi arttırılıyor. Ürün gamımızda yer alan ve “Animal Welfare” kapsamında sertifikalı “mulesing free wool” olarak adlandırılan kuyruk kısımları kesilmemiş koyunlardan elde edilen yünler ile hayvan haklarına duyulan hassasiyetimizi görebilirsiniz.

Tekstilin geleceği doğaya, insana saygının modayla birleştiği ürünlerde olacaktır. Son dönemde piyasaya sunduğumuz biyodegredasyon hızı yüksek Vegan İpeksi Cupro kumaşlar, ipeğe en yakın özellikteki alternatiftir. Bu kumaş insan cildine en yüksek hassasiyeti sunmakta, ekolojik özelliklerinin yanında elektriklenmeme, nefes alma, kolay kullanım ve bakım özelliğiyle dünya modasında geniş bir pazar payı vaad etmektedir” dedi.

Firma geçen yıl Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından “Çevreye En Duyarlı Sanayi Tesisi” birincilik ödülüne layık bulundu.

Vegan Deri Kumaşlar

Plastik deri veya PVC deriyi duymuşsunuzdur. Peki ananastan deri üretildiğini biliyor muydunuz? Piñatex, bu tropikal meyvenin atıklarını kullanarak modaya uygun, dayanıklı ve hatta doğada çözünür suni deri ürünler üretmenin bir yolunu buldu. Bu yöntemin kilit noktası, ananas yapraklarını özel bir işlemden geçirip lifleri dokuma kumaş haline getirmekte yatıyor.

Bu derilerin üretiminde hiçbir hayvanın kullanılmaması veya zarar görmemesinin yanı sıra, her aksesuar doğada çözünme ve kullanım süresi bittiğinde de gübre olarak kullanılabilme özelliğine sahip. Yaprakların hasat edilmesi ve işlemden geçirilmesi süreci çiftlik ve tarlalarda yapılabildiğinden yerel halk için ek iş olanağı sağlanıyor. Bunun yanı sıra yaprakların işlenmesiyle üretilen “biyo kütle” de gübre olarak kullanılabilir veya satılabilir. Bu da çalışanlar için ek gelir anlamına geliyor.

Vegan Deri de Nedir?

Vegan deri, gerçek derinin hayvan-dostu bir alternatifi. Ama vegan deri üretiminde de birçok farklı malzeme kullanılıyor.

Vegan derileri şöyle sıralayabiliriz:

Vegetan: Deriye hayvan-dostu bir alternatif olarak özel olarak tasarlanmış olan mikrofiber bir malzemedir.
Lorica: Bu malzeme, birkaç farklı mikrofiberin kullanılmasıyla üretilir. İtalyan motorsikler markası Sidi tarafından çokca kullanılmaktadır.
Birko-Flor: Çevre-dostu Birkenstock markasının kullandığı malzemedir. Akrilik ve poliamid keşe liflerinden üretilir. Normal Birkenstock ürünlerinde gördüğünüz ve plastik deri gibi görünen iki türü vardır.
Birkibuc: Bir diğer Birkenstock bebeğidir. Aynı malzemeden üretilir fakat nubuk deriyle aynı görünüm ve hisse sahiptir.
PVC: Sonunda aşina olduğunuz bir terim! Hayvanlar açısından iyi olsa da çevre için iyi değildir.
Kydex: Akrilik ve PVC alaşımıdır. İmalat şirketi Kleerdex’in üretimidir.

Ayrıca unutmamak gerekir ki hayvan-dostu ürünler kullanmak çevre-dostu oldukları anlamına gelmez. Yepyeni bir vegan deri çanta almaktansa, eski ve geri dönüştürülmüş derilerin kullanılması çevre için daha faydalı olabilir. Bilinçli tüketim her zaman işe yarar!

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.