Drape Nedir | KumasBilgi.com

Drape Nedir

Drapenin Tanımı

Drape, Fransızcadan alınmış bir kelimedir. Kıvrımları güzel düşürmek anlamına gelir. Kumaş özelliğine göre ( kumaşın yapısı, dokusu) yapılan pililerin vücudu sararak dökülüşüne drape denir.

Drape yüzyıllar boyunca gerek resim gerekse heykel sanatında da önemini yitirmemiştir. Drapajda drapeli bir model çalışılırken vücut üstündeki kumaşın düşüşleri pililer yardımıyla en iyi biçimde çalışılır.

Bedene iyi oturtulmamış olan drapeler, kişinin hareketi sırasında bedende kabarmalar yapar. Bu görünüş giysiyi taşıyan kişiyi çirkin gösterir. Bunun için drapelerin vücudu iyi sarması gerekir.


Drapeler kendi düşüş şekline göre bırakılabileceği gibi, tutturularak da yapılabilir. Drapeler tutturulurken, şeklin bozulmaması, dikişin görülmemesi gerekir. Beden üzerinde iğne ile tespit edilmiş olan drapeler görülmeyecek şekilde alttaki kumaş veya astara dikilir. Drapelere ütü sürülmez. Kendi düşüşüne bırakılırlar.

Drapeli modeller daha çok ince, uzun boylu, dekoltesi güzel olan kişiler için uygundur.
Bu modeller bedeni sardığı için kumaş seçimi de buna göre yapılmalıdır. Drapelerin görünümleri (sıklığı, düşüşü) kumaş özelliğine göre değişmektedir. Modele uygun bir drape vermek, daha çok uygun bir kumaşın kullanılması ile doğru orantılıdır. İnce, yumuşak, dökümlü kumaşlar tercih edilmelidir. Genellikle şifon, saten, ipek vb. kumaşlar kullanılır. Drapaj kâğıdı ile (mülaj kâğıdı vb.) drapeli bir modeli uygulamak çok güç olacaktır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.