Krep Elbise Özellikleri | KumasBilgi.com

Krep Elbise Özellikleri


Krep Kumaşlar genellikle ipek, yün veya viskozdan üretilir. Fakat günümüzde polyester –yün (pamuk ve polyester) karışımlı olarak da üretilmektedir. Doğal kumaşların hava geçirgenliği daha fazladır, doğal kumaş tercih ediyorsanız %100 ipek krep veya %100 yün krep olanlarını almalısınız. Yüzde yüz polyester olanların, yün veya ipek olan kadar hava geçirgenliği olmayacağını unutmamak gerekir.

Krep Kumaş, dökümlü, salaş bir kumaş türü olduğu için tesettür giyimde çokça tercih edilir. Her vücut tipine yakışır, vücuda yapışmaz. Krepten yapılan kıyafetler şık ve gösterişlidir, bu da kullanılmak istenmesinin ayrıca nedenidir. Ütü sevmeyenler için de güzel bir tercihtir, kırışmaz. Kırışma durumu tabi ki içindeki pamuk oranına göre farklılık gösterebilir, unutulmamalıdır. Terletmeyen, hafif bir kumaştır. Her mevsime uygun olabilecek şekilde üretilmiş birçok çeşidi vardır. Malumunuz yazlık kıyafetler için terletmeyen, rahat kumaştan yapılmış kıyafetler tercih edilir, bu bakımdan krepler iyi bir seçenektir.
Taşlanmış krep kumaş örneği
Taşlanmış Krep: Dökümlü, iç göstermeyen, kırışmayan bir kumaştır. Esnek değildir. Kumlu krep de denir. Elbise, etek, pantolon, tunik, yelek, abiye her şey dikilebilir. Astarlanıp çok güzel ceketler, pardesüler de dikilebilir. Dökümlü olduğu için yapılan ürünler muntazam durur. Mat ve dökümlü olduklarından dikimde de çok hata göstermezler ve ütü istemezler. Danteller veya taşlarla süslenip şıklığı daha da arttırılabilir.
Yazlık Krep: Dökümlü, kırışmayan bir kumaştır. Esnek değildir. Genellikle yazlık kıyafet dikiminde tercih edilir. Şifon kumaştan biraz daha kalındır. Rengine göre bazen astar gerekebilir. Çokça tercih edilir. Elbise, gömlek, etek, pantolon, tunik dikilebilir.

Empirme Krep: Yazlık krep kadar dökümlü değildir, ayrıca yazlık krepten farkı yüzeyinin daha tırtıklı olmasıdır. Biraz esnekliği vardır. Yazlık krep gibi rengine göre astar gerektirebilir. Özellikle gömlek dikiminde olmak üzere yazlık kıyafet dikiminde çokça tercih edilir.

Pamuklu Krep: Özellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilir. Gömlek, elbise, etek, pantolon her şey dikilebilir. İçindeki pamuk oranından dolayı kırışabilir bir kumaştır. Dökümlüdür. Viskon kumaştan biraz daha kalındır.
İpek Krep: Yumuşak ve parlak dokuya sahiptir. Kırışmayan ve tiril tiril rahat bir kumaştır. Yazın tercih edilir. İpek krepten her model kıyafet dikilebilir. Çok yumuşak ve kaygan bir kumaş olduğu için biçmesi ve dikmesi biraz zor olabilir. Hassas derecede elde yıkanmalıdır.



Esnek Krep: Diğer adı Hürrem kreptir. Biçilmesi ve dikilmesi rahat, likralı bir kumaştır. Az dökümlüdür. Her mevsim giyilebilir, her tür kıyafet dikimine uygundur.


Şifon: Yazlık, iç gösteren, hafif esnek, dökümlü bir kumaştır.  Gömlek, elbise, pantolon dikilebilir. Astar dikilmesini gerektirir. Şal olarak da kullanılabilir.

Krep Kumaş Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Krep Kumaşlar kenarına sürfile veya overlok isteyen, kenarları akabilecek kumaşlardır. Normal dikim iğnesiyle dikilebilen dikilmesi rahat kumaşlardır. Şifon veya yazlık krepler esnek ve dökümlü oldukları için biçilmeleri ve dikilmeleri biraz daha zor olabilir. Polyester içeriklerinden dolayı genelde çekmezler, fakat bu durum krep kumaşın pamuk oranına göre değişebilir. Bu nedenle tedbir amaçlı ve boya verme durumu açısından biçilmeden önce yıkanmasında fayda vardır.


Krep kumaş Yıkama Önerisi

Ilık suda elle yıkanılması veya kuru temizleme tavsiye edilir. 30-40 derecede yıkanmalıdır. Renginin canlılığını koruması için sererek gölgede kurutulmalıdır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.