Gabardin Kumaş Nasıldır,Özellikleri | KumasBilgi.com

Gabardin Kumaş Nasıldır,Özellikleri



Gabardin aslında kumaş işleme tekniğidir, kumaş da adını işlenme tekniğinden almış. Gabardin kumaş, pamuk oranı yüksek, polyester içermeyen, terletmeyen, sık dokunmuş, tok duran, iç göstermeyen, zor kırışan, sağlam ve dayanıklı bir dokuma kumaş türüdür. 
Sık dokusundan dolayı su geçirmez. Çeşitleri vardır fakat gabardin deyince akla ilk olarak pamuklu veya ince yünlü sağlıklı bir kumaş olduğu gelebilir.

Kalın ve tok duran bir kumaş olduğu için, daha çok mevsimlik kullanım için uygundur. Sentetik değildir, vücudu yakmaz ama kalın olduğu için sıcak tutar ve terletebilir, bu nedenle yazın tercih edilmez. Spor giyim, etek, ceket, pantolon, dış giyimde kullanılır. Su geçirmez olmasından dolayı iş kıyafetleri, şapka, çanta ve bez ayakkabı yapımında da tercih edilir. Kabarık durmasını istediğiniz kıyafetlerde de kullanabilirsiniz. Sık dokuma olduğundan kabarık duracaktır. Kalın olması ise yüzey kaplama alanında kullanılmasını sağlar.

Anlaşılması açısından, en bilinen örnek, hani converse ayakkabılar var ya işte onun kumaşı gabardindir ve diğer spor bez ayakkabıların kumaşı da genellikle gabardindir. Ayrıca kot olmayan ama kot gibi kalın ve sert olan pantalonlar, ceketler, pardesüler de gabardindir.

Pamuklu Gabardin Kumaş

Kalın, kot tarzı bir kumaş çeşididir. Bu nedenle giyimde olduğu gibi ev tekstilinde de, döşemelik kumaş olarak da kullanılabilir %100 pamuklu olanlar esnek değildirler.

Likralı Gabardin Kumaş

Giyimde kullanılan çeşitlerinde likra da kullanılabilir. Likralı gabardinler esnek olması açısından rahatlık sağlarlar.
Etek, elbise, pantolon, tunik dikilebilir. İç göstermez, dökümlüdür ve rahattır ayrıca kırışmaz. Kırışmaması ve pamuklu yumuşacık olması tercih sebebi olabilir.

Yün Gabardin Kumaş

Yine dış giyim için kullanılır, kesimi ve dikimi rahat, ütüsü kolay, kışlık kumaşlardır. Yıkanmamalıdır, kuru temizleme yapılmalıdır. iğneler de yine 14 numara ve daha kalın numaralar kullanılır.

Parlak Gabardin

Genellikle orta kalınlıkta veya incedir, ama yine iç göstermez, dökümlüdür. Her kıyafet dikilir. Pardesü ve etek tarzı kıyafetlere çokça yakışır. Ceket, etek ,pantolon, pardesü, kap, elbise vs. her kıyafete için uygundur

Dikerken dikkat edilmesi gerekenler

Dikimi ve kesimi kolaydır. Kesmeden önce çekme ihtimalinden dolayı yıkanmalıdır ve kuruduktan sonra ütülenmelidir. Overlok gerektirir. Dikiminde 14 numara yahut daha kalın iğne kullanılabilir. Sık dokuma olduğu için kot iğnesi de kullanılabilir.

Gabardin Kumaş Nasıl Yıkanır?

Gabardin kumaşlar genellikle makinede yıkanmazlar. Yün olanlarının kuru temizleme yapılması önerilir. Yıkanabilir özellikte olanlar ise elde ve 40 derece veya daha düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Pamuk gabardinler yün gabardinlere göre daha yüksek sıcaklıkta yıkanabilir. Yün gabardinlere daha hassas davranmalıdır. Parlak gabardin kumaşın parlamaması için ütülerken ütü bezi kullanmalıdır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.