Pantolon Kemer Uzunlukları | KumasBilgi.com

Pantolon Kemer Uzunlukları


Kalın kumaş, metal veya deriden yapılan, giyilen kıyafeti belden sıkıp tutmak, ya da sadece süs amacıyla kullanılan, bele dolanarak, toka vb. materyallerle iki ucu birbirine tutturulan giyim aksesuarıdır.

Kemerin Bölümleri


Kemer, model özelliğine göre farklı bölümlerden oluşur. Bu modülde çalışılacak kemer için kulanılan deri çeşidi vaketa, bölümleri ise şunlardır:

Gövde: Kemerin tokalıkla uç kısmı arasında kalan şerit halindeki ana parçasıdır. Kemerin bitmiş en ve boy ölçüsünü verir. Model özelliği ve kullanacak kişinin beden ölçüsüne (bel ölçüsüne) göre ölçülendirilir.

Uçluk: Kemerin bel ölçüsünden sonra gelen, bel ayar deliklerinin açıldığı bölümdür. Uçluk genellikle kavisli formdadır. Model özelliğine göre uçluk şekilleri değişebilir. Kemer ucundan 10 cm içeriden toka dilinin geçeceği ilk delik işaretlenir. Sırayla 5 adet delik yeri işaretlenir. Delikler arası standart mesafe 2.5-3 cm,dir.Kemerde bulunan standart 5 deliğin 3. deliğine kadar olan kısmı, uçluk olarak ifade edilir,

Tokalık: Gövdenin toka takılacak bölümüdür. Elle kesimde; toka yerine, toka sabitleyici zımba yerini tespit etmek amacı ile kullanılır. Standart tokalık uzunluk ölçüsü 10 cm. dir. Bel ölçüsüne, tokalığın montajda geriye katlanan 5 cm. ilave edilerek gövde ölçülendirilir. Tokalık parçası içinde tokalık delikleri (4 delik) ve iki tane köprüyü sabitlemeye yarayan iki köprü deliği bulunur.

Köprü: Kemerin, uçluğu tutan kısmıdır. Tokalık bölümüne yerleştirilir. Kemerin en genişliğine göre standart ölçülerde, gövdede kullanılan malzemeden yapılır.Bazı modellerde toka ile köprü birleşiktir.Tekli olduğu gibi çift köprülü kemerler de vardır.

Toka: Kemerin iki ucunu birbirine tutturmaya yarayan, kemerin bel üzerinde kaymadan durmasını sağlayan, çok çeşitli malzemelerden ve farklı modellerde üretilebilen ve kemeri bütünleyen bağlantı parçasıdır.

Kemerde Ölçü Sistemleri

Beden ölçüsüKemer uzunluğu
3690 cm
3895 cm
40100 cm
42105 cm
44110 cm
52130 cm
XL135/140 cm.
XXL145/150 cm.
Tablo:1.1 Standart beden ölçü tablosu
  • Kemerde uzunluk ölçüleri, her bedende beş cm. büyür. (Tablo 1.1)
  • Kemer eni ortalama genişlik ölçüsü 3.5 cm. dir.
  • Kemerin ilk bel ölçü deliği mesafesi uçtan itibaren 10 cm, dir. Delikler arası mesafe 2.5-3 cm dir.
  • Dil yuvası delik boyu 2 cm’dir.Toka dilinin geçtiği yerin ölçüsü standart 4.5 cm’dir.(5 delik).
  • Kemer, freze makinesinden geçirilecekse, kemer enine 2 mm fire payı verilmelidir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.