Misinalar ve Özellikleri | KumasBilgi.com

Misinalar ve Özellikleri


Misinalar; Balık veya diğer su ürünlerinin avcılığında kullanılan, avcılığın kalitesi ve verimini doğrudan etkileyen, kopmaya dayanıklı, esnek, farklı kalınlıklarda, tek katlı (Monofilament) veya çok katlı(Multiflament) sentetik liflerden üretilen, renkli ya da şeffaf fiziksel görünümlü iplerdir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte çok kaliteli ve dayanıklı misinalar üretilmektedir.

Multiflamentler, çok sayıda monofilament misinanın yanyana örülmesiyle elde edilirler ve monofilamente göre çekme güçleri daha fazladır. Misinalar bobinlere veya çileler şeklinde sarılmış olarak satış ve kullanıma sunulmaktadır.

Aşağıdaki resimde bir misinanın ticari sunumunda üzerine yazılmış olanların neler ifade ettiğinin örneği verilmiştir.



  • Kalınlık (Çapı) : Misinanın mm (veya İnç) cinsinden çapını gösterir.
  • Çekeri: Laboratuvarda test esnasında uygulanan ağırlıkların en son hangisinde koptuğunu 
  • Kg veya Libre cinsinden ifade eder.
  • Fiziksel Özellikleri: Bağlamaya dayanıklığı, yumuşaklığı, hafızası, tek veya çok katlı olduğu gibi fiziksel özelliklerini belirtir.
  • Kimyasal özellikleri: Üretildiği kimyasal maddenin cinsini belirtir.

MONOFİLAMENT MİSİNA (Monofilament Fishing Line) (Tek kat) 

Monofilament misinalar; Tek katlı Naylon, PVC, PVDF (Florokarbon), Polietilen, Poliamid, Perlon, Dacron ve Dyneema (UHMWPE) gibi sentetik liflerden imal edilirler.




PVDF (Florokarbon misinalar)
Hemen hemen sıfır esneme (uzama), sualtında belli bir derinlikten sonra görünmez, yüksek yoğunluğundan dolayı diğer monofilament misinalara göre 3 kat hızlı suya batan, su emmeyen, Güneş ışığı ve kimyasallardan etkilenmeye daha dayanıklı olduğu belirtilen hibrid monofilament misinalardır.

MULTİFİLAMENT MİSİNA (Braided Fishing Line)

(Birden fazla liften oluşmuş, çok katlı)
Gelişen teknolojinin balıkçılığa sunduğu, Dyneema ve Spectra mikro fiber liflerin çok katlı olarak, yan yana örülmesiyle üretilen, ultra ince yapıda, fakat kopmaya ve aşınmaya karşı çok güçlü dirençleri olan misinalardır. TV larda izlediğiniz olta avcılığında çok iri Kılıç, Ton, Köpek, Yayın gibi balıklarının tüm uğraşlarına rağmen kopartamadığı misinalar bu türdendir.


Fly İpi

Monofilament ya da sert örgülü liflerin üzerine, içerisine mikro hava baloncukları entegre edilmiş su geçirmez bir plastik (PVC) kılıf kaplanarak, yüzdürücülüğünü artırmak ve aşınmayı azaltmak için silikon veya yağ emdirilmiş, Fly Fishing yöntemi avcılıkta kullanılan hafif yemleri ileri atma ve çekmede kullanılan özel üretilmiş iplerdir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.