Rami Lifi Nedir, Rami Kumaş Özellikleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Rami Lifi Nedir, Rami Kumaş Özellikleri Nelerdir?


RAMİ,RAMİE (Boehmeria nivea)

Takım: Urticales
Familya: Urticaceae (Isırganotugiller)
Cins: Boehmeria
Tür: Boehmeria nivea (Beyaz rami veya gerçek rami) ve Boehmeria nivea var tenacissima (Yeşil rami)


Bitkisel Özellikleri

Vatanı Çin olan, fakat bütün tropikal bölgelerde kültürü yapılan, 2-4 m yüksekliğinde, çok yıllık otsu bir bitki. Gövdelerinin kabuk kısmından çıkarılan lifler "rami" adını taşır, yumuşak ve çok sağlamdır. Ülkemizde doğal olarak yetişmez.

Rami, çalımsı çok yıllık bir bitkidir. Lifleri her yıl biçilmek suretiyle saplarından elde edilir. Lif için yapılan hasattan sonra 50-60 günde bitki tekrar lif için biçime gelebilmektedir. Bir yılda 5-6 kez rami lif için hasat edilebilir. Bitki ömrü6-20 yıl arasında değişmektedir. Köklerindeki rizomları yardımıyla yeni genç sürgün ve filizler vererek, toprak üzerinde bir bitki topluluğu oluşturur. Rami bitkisi 1-25 m boylanabilmektedir. Çiçek yapısı monoik (tek evcikli) olup, çiçekler yabancı döllenmektedir.

Hasat çiçeklenmenin başında başlar. Bu dönemdeki hasat ile yüksek kalitede lif elde edilir. Hasat bazı genellikle elle yapılmaktadır, ancak bazı ülkelerde makinalı hasat yapılmaktadır.


Rami Lifi Kullanım Alanları

Rami, ince ve kaba dokumacılıkta kullanılır. Yaprakları iri ve etli olduğu için ipekböceği beslenmesinde kullanılır. Yünle veya pamukla karıştırılan liflerle dokunan kumaşlar sert ve dayanıklı olduğundan bilhassa döşemecilikte çok rağbet görür.

Rami lifleri pamuk liflerinden 5, kenevir liflerinden 2 ve keten liflerinden 4 kat daha sağlamdır. Rami lifleri pamuk ve keten liflerine karıştırılarak tekstilde kullanılmaktadır. %55 rami ve %45 pamuk liflerinden yapılan kumaşlar makinalı yıkamaya oldukça dirençlidir. Rami liflerinin %20 nem tutması nedeniyle deniz suyuna dayanıklı halatların yapılmasında ve absorbentlerin yapımında değerlendirilir. Rami bitkisinden 100-200 kg/da lif, 300-400 kg/da kuru sap elde edilir.

Rami bitkisinden elde edilen lifler, bakteri, mildiyö ve böceklere karşı dayanıklı, ter emici, kolay kuruyan ve ıslandıkça sağlamlaşan liflerdir. Ancak bu lifler esnek değildir, kolay buruşur ve pamuğa oranla daha çabuk eskir. Rami lifleri balık ağlarında ce spor filelerinin yapımında ve banyo havlularında oldukça fazla kullanılır.

Rami Lifinin Avantajları

  • Bakteri, mildiyö ve böceklere dayanıklı, 
  • Kolay boyanır, 
  • Yıkamaya dirençlidir, 
  • Çamaşır suyu ile beyazlatılabilir, 
  • Sağlamdır. 

Rami Lifinin Dezavantajları 

  • Elastikiyeti azdır, 
  • Sürtünmeye duyarlıdır, 
  • Kolay buruşur, 
  • Serttir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.