İpliğin Türüne Göre Kumaş Özellikleri | KumasBilgi.com

İpliğin Türüne Göre Kumaş Özellikleri



PAMUK: İnce, serin ve yazlık kumaş üretimi için ideal olan Pamuk aynı zamanda, her sezona uygun, daha kalın kumaşların üretimi için de kullanılır. Ana özellikleri: yüksek higroskopik olması, cildi tahriş etmemesi ve alerjik olmamasıdır. Pamuklu kumaşlar kolaylıkla yıkanabilir ve yüksek sıcaklıklarda ütülenebilir.


KETEN: Cilt üstünde yarattığı serin his nedeniyle, yazlık giysi üretimi için oldukça uygundur. Ana özellikleri: güçlü ve parlak olması; alerjik olmaması, yüksek su tutma kapasitesi ve cilt üstünde yarattığı rahatlıktır. Sıcak su ile yıkanabilir, hemen kurur ve kolayca kırışmasına rağmen ütülenmesi kolaydır.


VİSKON: Yüksek nem alma özelliği olan bir kumaştır. Viskon kumaşlar, hoş, zarif ve rahattır. Parlaklığı diğer kumaşlara göre daha fazladır ve bu nedenle ‘yapay ipek’ olarakta bilinir. Giyimi rahat, rahatsızlık vermeyen, kaygan ve ten ile uyumludur. Viskon ürünler sıcak olmayan suda elde yıkanır. Kuru temizleme önerilir. Yüksek ısıda ütülenebilir ancak santrifüjlü kurutma yapılmamalıdır.


AKRİLİK: Akrilik kumaş, yüne çok yakın özelliklere sahiptir. Şeklini uzun süre koruma özelliğine de sahiptirler. Her türden rengi oldukça iyi bir şekilde tutma özelliğine de sahip olan akrilik kumaşlar, güneş ışığına, olumsuz hava şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bütün bunlara ek olarak insanı sıcak tutan ama terletmeyen bir yapıya sahip olan bu kumaş aynı zamanda oldukça hafiftir.


POLYESTER: Aşınma ve yıpranmalara karşı dirençlidir ve düşük derecede yanma özelliğine sahiptir. Polyester kumaşların bakımı, çamaşır makinasında yıkanabilir olmaları, hızlı kurumaları ve ütülenmesine gerek kalmaması nedeni ile çok kolaydır.


LİKRA (ELASTAN): Genellikle başka dokumalarla karıştırılır ki ürün hem esnek, hafif, hem de şeklini koruyabilir olsun. Likra esnek bir yapıya sahip olduğundan yıkandığında boydan ve enden çekme özelliği olan bir lif kumaştır. Yıkama talimatına uygun olarak kullanılmalıdır.


DENİM: Jean giysi üretiminde kullanılan kumaşlar genellikle % 100 pamukludur. Son yıllarda % 65 polyester, % 35 pamuk karışımı gibi kumaşlar da denenmektedir. Denim kumaşının en belirgin özelliği dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Yıpranma oranını düşürmek için ürünlerin ters çevrilerek yıkanması önerilir. Ütüleme işleminde, buhar kullanımı önerilir.


SCUBA ( DALGIÇ ): Dayanıklı ve vücudu saran özelliğiyle birçok kıyafet üretiminde tercih edilen, esnek yapısıyla şık bir görüntü sağlayan bir kumaş türüdür. Çok kolay şekil alır, neredeyse ütü istememektedir, vücuda yapışmaz ve vücudu toparlar. Bir beden küçük gösterdiği için ayrıca tercih edilir. Yıkama işleminde kesinlikle sıcak su ya da yüksek devir sıkma işlemi yapılmamalıdır. Bazı türlerinde deforme olma görülebilir. 30 derecede düşük devirde yıkanması gerekmektedir.


YÜN: Ana özellikleri: sıcak tutması, yumuşaklığı, esnek olması ve su tutma kapasitesidir. İnceliği, yapısı ve özellikleri elde edildiği koyun çeşidine göre değişir. Nem çekme özelliği yüksek, yumuşak ve esnek kumaşlardır. Nem çekme özelliği vardır, vücuttaki ısıyı dışarı geçirmez. Yüksek ısıda yıkandığında çeker, keçeleşme ve sararmaya eğilimlidir.


LİYOSEL YA DA TENCEL: Yapay bir liftir. Genellikle viskoz gibi dökümlü ve akıcı pamuksu kumaşlar elde etmek için pamuk ile birlikte kullanılır. Ana özellikleri: iyi hava alması, nemi emmesi, yumuşaklığı ve parlak olmasıdır. Yıkama talimatına uygun olarak kullanılmalıdır.


NAYLON VEYA POLİAMİD: Düşük emici güce sahip olması nedeniyle, özellikle spor ve boş zamanlarda giyilen giysiler için kullanılmaktadır. Naylon kumaşların bakımı, çamaşır makinasında yıkanabilir olmaları, hızlı kurumaları ve ütülenmesine gerek kalmaması nedeni ile çok kolaydır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.