Yıkanmış Çamaşırlar Neden Kokar? | KumasBilgi.com

Yıkanmış Çamaşırlar Neden Kokar?



Elbiseler yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor, bunun sebeplerini ve çözüm yollarını şöyle sıralayabiliriz.

- Islak ve terli olarak uzun süre beklemiş çamaşırlar:

Elbiseler, ıslak ve nemli ortamlarda kolayca bakteri ve mantarlar için elverişli üreme ortamı sağlayabiliyor. Bunu engellemek için terli ve ıslak giysilerin bekletilmeden yıkanması, hemen yıkama yapılmayacaksa nemli giysilerin hava alarak kuruması sağlanmalıdır. Kirli giysi sepetleri hava alan yapıda olmalı ve giysiler tıka basa doldurulmamalı nemli giysiler sepete konulmamalıdır.

- Çamaşır makinesinin periyodik bakım yıkaması yapılmamış:

Çamaşır makinesinin tamburunda bir türlü geçmeyen kötü bir koku var ise, yıkama sırasında bu koku direk olarak çamaşırlarınıza geçebilir. Bu kötü koku genelde önceki yıkamalardan kalan kirlerin birikmesiyle, tambur ve kapak kilidindeki kalıntıların artmasıyla oluşur. Çamaşır makinaları kendi kendisini temizlemez, bu sebeple en az 6 ayda bir yıkama sıklığınız fazla ise 4 ayda 1 olarak boş, deterjanlı ve yüksek ısıda çalıştırılıp düzenli şekilde temizlenmesi gerekir.

- Yetersiz miktarda deterjan kullanılmış:

Deterjan gözüne yeterli oranda çamaşır deterjanı koyulmaması çamaşırların etkili bir biçimde temizlenememesi manasına gelmektedir. Deterjan gözünü iç yüzeyinde bulunan işaretli çizgiye kadar doldurduğunuzdan emin olun, eğer çamaşır yıkama topu kullanıyorsanız, deterjanı topun dış kısmındaki ölçek çizgisine kadar doldurduğunuzdan emin olun. Emin değilseniz deterjan üreticisinin talimatlarını okuyun. Bazı durumlarda önerilen miktardan daha fazla deterjan kullanmanız gerekebilir.

- Kokuya parazitler ve küf mantarları neden oluyor:

Bakteriler bir ortamda çoğalınca koku yapabilir: Bu sebeple ıslak çamaşırlardaki kötü kokuya, nemli ortamda barınan ve hızla üreyip çoğalan parazitlerin yol açtığı düşünülür. Ancak bu doğru değildir. Çünkü çamaşır yıkama uygulaması (ister elde ister makinede yapılsın) çamaşırların üstündeki bakteri varlığını bitirir.

Yıkanmış çamaşırların oluşturmuş olduğu ortam, parazitler için değil, mantar türleri için idealdir. Islak çamaşırların kötü kokusu küf mantarından kaynaklanır. Mantar küfünün kokusuna sebep olan mantarın beslenmesi, gelişmesi ve artması sırasında ortaya çıkan uçucu organik bileşiklerdir.

Deterjan ve yumuşatıcı mantar üretimine neden olabilir, dozlama yapan makineler ve sıvı deterjanlar kokuya neden olabilir. Küf, deri ve kağıt da dahil olmak üzere pek çok organik malzemenin ve bitkisel lifli (pamuklu, keten vb.) kumaşların üstünde koloni biçiminde çoğalabilirler. Küfün bu malzemeler üstünde koloni kurabilmesi için bunların nemli olmaya ihtiyacı vardır.

Bunun beraberinde küf için düşük sıcaklıklar daha elverişlidir. Bu sebeple sıcak suyla yıkanan çamaşırlardan ziyade soğuk suyla yıkanan çamaşırlar kötü kokar. Bunu engellemek için giysiler ıslak halde çamaşır makinesinde bekletilmemeli ve havadar bir ortamda kurutulmalıdır. Nemli çamaşırlar iyice kuruduktan sonra dolaba konulmalıdır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.