Kompakt İplik Nedir? | KumasBilgi.com

Kompakt İplik Nedir?



Kompakt Eğirme Nedir?

Compact Eğirme, iplik işletmelerinin kompakt olmayan (“konvansiyonel”) ring ipliğe göre birçok fiziksel iplik parametresi bakımından (tüylülük, mukavemet, uzama) oldukça üstün olan gerçek ring ipliği üretmesini mümkün kılar.

Gerçek bir kompakt eğirme sürecinin amacı, büküm uygulanmadan önce elyafları tamamen birbirine paralel ve yakın konumda tutmaktır. Mükemmel kompakt iplik için en önemli kriter budur.

Elimine edilmiş eğirme üçgeni bu kavramın bir yan ürünüdür. Bükümden hemen önce liflerin bu birbirine yakın ve paralel şekilde düzenlenmesi, kompakt ipliğin karakteristik avantajlarındandır.

Kompakt iplikçilik sistemi modifiye edilmiş bir ring iplikçilik sistemidir. Klasik ring iplik makinelerinde iplik üretirken oluşan eğirme üçgeninin dış kısmındaki lifler ya ipliğe dahil olmayıp uçuntu halinde uzaklaşmakta yada yetersiz bir şekilde ipliğe dahil olmaktadır. Bu lifler, ipliğe yeterli bir şekilde tutunamadığından, mukavemete katkıları sınırlıdır.

Kompakt iplikçilik sisteminde ise, lifler ana çekimden sonra aerodinamik olarak kompakt hale gelirler. Böylece lifler birbirlerine yakın olarak durabilmekte ve eğirme üçgenine taşınan lif kütlesi yoğunlaştırılmış olmaktadır. Bu durum karşısında bütün lifler eğirme üçgenine katılmakta ve iplik yapısına tamamen entegre olarak daha iyi iplik formasyonu sağlanabilmektedir . 

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.