Dimi Örgü Nedir? Dimi Örgülü Kumaş Çeşitleri | KumasBilgi.com

Dimi Örgü Nedir? Dimi Örgülü Kumaş Çeşitleri


Dimi örgüsünün Tanımı

Serj örgüler olarak da anılan dimi örgüler, kumaş yüzeyinde bir açı oluşturarak sağa ya da sola eğimli yollar oluşturan örgüler olarak tanımlanır. Bezayağından sonra gelen ikinci önemli dokuma örgüsüdür. Bezayağı örgüde bağlantı noktaları dört köşeden temas ederken dimi örgüde sadece iki noktadan temas etmektedir. Bu durum kumaşa esnek bir yapı kazandırmaktadır. Dimi eğimlerinin sağa doğru yükselişleri Z harfi ile sola doğru yükselişleri ise S harfi ile gösterilir. 

Dimi dokuma örgüsünün özellikleri

  • Dimi örgülerinde en küçük rapor alanı 3 çözgü ve 3 atkı ipliğinden oluşmaktadır. 
  • Dimi örgüleri ile dokunan kumaşların ön ve arka yüzleri farklıdır. 
  • Dimi örgü raporundaki çözgü ve atkı tel sayıları eşittir. 
  • Bezayağı örgülerine göre daha sık kumaş dokunabilmektedir. 

Dimi örgüsünün kullanım alanları

Dimi örgüleri genellikle erkek ve kadın dış giysilik kumaşlar, denim (kot) kumaşlar,;battaniyelik kumaşların üretiminde tercih edilmektedir.

Dimi örgüsünün çizimi

Dimi örgüsü yukarıda da açıklandığı gibi en az üç çözgü ve üç atkı ipliğinden oluşur. Buna göre en küçük dimi örgü raporu 2/1 (2 dolu 1 boş) ya da 1/2 (1 dolu 2 boş) dir. Dimi örgüsü D harfi ile sembolize edilirken eğim yönü ise Z (sağ) ya da S (sol) harfleri kullanılarak gösterilir. 

Z Yollu Dimi


S Yollu Dimi


Dimi Örgülü Kumaş Çeşitleri

Aşağıda dimi örgüyle dokunmuş kumaş çeşitlerinden bazıları özellikleriyle birlikte verilmiştir.

Gabardin: Pantolonluk, trençkotluk olarak 2/1 dimi örgüsüyle dokunan pamuklu kumaştır. Çözgü ve atkı olarak 48/2-24/1 Ne iplik kullanılır. Çözgü sıklığı 49 tel/cm, atkı sıklığı 20 tel/cm’dir.

Blue Jean: D 2/1 veya D 1/2 dimi örgüsüyle, renkli çözgü ve beyaz atkıyla değişik renklerde dokunur. Pantolonluk, eteklik, astarlık olarak kullanılır. Çözgü iplik numarası 40/2 Ne ve sıklığı 48 tel/cm’dir. Atkı ipliği numarası 12/1 Ne ve sıklığı 20 tel/cm’dir.

Diril: D 2/1, D 3/1, D 4/1 örgüleriyle dokunan yazlık ve tropikal kumaşlardır. Kalın ipliklerle dokunur. Çözgü ipliği numarası 16/1 Ne ve sıklığı 24 tel/cm, atkı ipliği 12 /1 Ne ve sıklığı 14 tel/cm’dir.

Şayak: D 2/2 dimi örgüsüyle dokunan, atkısı kalın numara strayhgarn, çözgüsü pamuk olan ucuz bir kumaştır. Kumaş beyaz olarak dokunur. Pamuk ipliğini kapatacak ölçüde dinkleme işlemi uygulanır ve top boyama yapılır. Daha kaliteli tiplerinde atkı ve çözgüde strayhgarn yün ipliği kullanılır. Genel olarak çözgü ipliği numarası 12/2 Ne pamuk, sıklığı 12 tel/cm; atkı ipliği 3-5 Nm strayhgarn, sıkılığı 10 tel/cm olarak dokunur.

Kaşe: D 2/2 örgüsüyle, ince numara strayhgarn iplikten dokunur. Dokunan kumaşın ağır bir dinkleme işlemiyle keçeleştirilir ve bir yüzeyi havlandırılır. Düz renk elbiselik ve döpiyeslik kumaşlardır. Daha kalın tipleri pardösülük olarak da kullanılır.

Bleyzer: Ağır bir dinkleme ve hafif bir şardonlama işlemiyle yüzeyi havlandırılmış olan kaşe benzeri strayhgarn kumaşlardır. Aslında, 12/1 Nm strayhgarn iplikle 1 cm’de 16 tel sıklıkla ve dimi örgüsüyle dokunan, üzerine yollu desen basılan, spor ceketlik veya kadın kepliği olarak kullanılan özel bir kumaşa verilen isimdir. Ancak günümüzde kaşe tipi ağır gramajlı kumaşlar için bu isim kullanılmaktadır.

Gabardin: Çözgü yüzlü dimi örgüsüyle dokunan pantolonluk ve pardösülük kumaşlardır. Dayanıklı ve esnekliği az bir kumaştır. Pardösülüklerde su geçirmezlik sağlamak için çözgü sıklığı artırılır. Ütülerken parlama yapabilir. Genellikle 56/2 Nm kamgarn ipliklerle, çözgüde 1 cm’de 40 tel, atkıda 25 tel sıklıkla dokunur.

Tartan: D 2/2 örgüsüyle kamgarn ya da strayhgarn ipliklerden karmaşık ekose desenlerle dokunan kırmızı, lacivert, yeşil ve sarı gibi parlak ve saf renklerin kullanıldığı kumaşlardır. Şal, eteklik ve örtü olarak kullanılır. Yumuşak bir apre uygulanır.

Lastikotin: D 1/2 veya D 2/2 panama örgüsüyle kamgarn ipliklerle dokunan ince, esnek ve dayanıklı bir elbiselik kumaş çeşididir. Smokinlik, eteklik, döpiyeslik olarak da kullanılır. Ağır gramajlı askerî üniformalarda kullanılan bir türü, yüzü panama, arkası bezayağı örgüsüyle çift katlı dokunur. İpliğinde ince merinos yapağısı kullanılır. Beyaz dokunduktan sonra top boyama yapılarak renklendirilir.

Kaşmir: Atkıda ince kamgarn yün ipliği kullanılarak, D 1/2 dimi örgüsüyle dokunan atkı yüzlü elbiselik kumaştır.

Gabardin Pantolonluk: Polyester iplikle dimi örgüsüyle dokunur. Yünlü çeşidine göre ucuzdur.

Oduncu Gömlekliği: Çözgü ve atkıda, orlon iplikle ve 1 cm’de 14 tel sıklıkla, 7 numara tarakla dimi örgüsüyle dokunur.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.