Likralı Kumaş Nedir, Likralı Kumaş Özellikleri | KumasBilgi.com

Likralı Kumaş Nedir, Likralı Kumaş Özellikleri

Likralı kumaşın çıkış noktası likra elyaftır ve likra; elastik sentetik bir lif olan elastanın ticari marka adıdır. Likralı kumaşlar esnek yapısıyla bilinir, son yıllarda elbiselerde sıklıkla tercih edilen bir kumaştır. Sahip olduğu esnek yapı ile bilinen likralı kumaş; boyutunun 6 katına kadar esneklik sunabilir. Laboratuvar ortamında geliştirilen likralı kumaşlar; kuru çekim tekniği ile üretilmektedir. Bu kumaş kadın ve erkek giyiminde; elbise, pantolon, gömlek için çok tercih edilmese de özellikle iç çamaşırı, mayo ve tişört ürünlerinde tercih edilir.

Likralı Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Farklı üretim çeşitleri ile farklı likralı kumaşlar üretmek mümkündür.

Elastan Genel Özellikleri

  • 195–200 °C’de yumuşama başlar. 230-240°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda erir.
  • Hidrofob bir ipliktir. Ancak % 0,03 ile % 1,5 arasında oranlarda nem alır.
  • Yüksek esneme yeteneği yanında, uzun süre kullanma özelliğine sahiptir. Çok iyi esneme ve geri dönme özelliği vardır. Elastikiyet katsayısı çok yüksektir. En çok uzayan ve esneyen liflerden biridir.
  • İnce, ipeksi bir tutumu vardır. Hijyenitesi iyidir. Vücutla teması mükemmeldir, elastanla yapılan giysiler rahatsız etmez.
  • Elastan iplik, kumaş üretiminde yalnız olarak kullanılmaz. Kumaşta ana ipliğin yanında yardımcı iplik olarak kullanılır.


spandex - likra iplikler    

Likra (Elastan)

Giyim sektöründe en güvenilir ve en yüksek kaliteli olarak kabul edilen elastan kumaş formlarından biri, DuPont firmasının tescilli markası olan Lycra’dır. Lycra markalı elastan kumaşların fiyatları, diğer elastik kumaş çeşitlerine göre daha pahalı olabilir.

Elastan

Polieter-poliüre kopolimer kumaşları tanımlamak için kullanılan tekniğe ve bu likralı kumaş çeşidine elastan adı verilir.

Spandex

DuPont firması, kumaş geliştirme sürecinde poliüretan kumaşını tanımlamak için kullanır.

Likralı Kumaş Özellikleri

Likralı kumaşlar, üstün kaliteli malzemelerden üretilmiştir ve uzun ömürlüdür. Esnek ve güçlü bir yapıya sahiptir.

Likralı Kumaş Fiyatları

Likralı kumaşlar uygun fiyatlıdır. Bu nedenle likralı kumaş kullanarak tasarlanan kadın ve erkek giyim ürünleri de ucuz fiyatlıdır ve kolay satın alınan ürünlerdir.

Likralı Kumaş Çeker mi?

Likralı kumaş ile üretilen giysiler, önerilen şartlarda bakım yapıldığı takdirde çekme yaşanmaz.

Likralı Kumaş Terletir mi?

Likralı kumaş, elasten bir yapıya sahip olduğu için genellikle terletir.

Likralı Kumaş Esner mi?

Likralı kumaşların içerisinde bulunan elastik lifin esneme kapasitesi çok yüksektir. Bu yüzden likralı kumaşlar esneme noktasına kadar esneyip sonra eski formlarına ulaşabilirler.

Likralı Kumaş Nasıl Genişler?

Likralı kumaşlar yapısından dolayı boyutunun ortalama 6 katına kadar genişleyebilirler.

Likralı Kumaş Nasıl Yıkanır?

Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40 °C'de yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.

Likralı Kumaş Nasıl Ütülenir?

Likralı kumaşlar, kolay kolay kırışmaz. Kumaş vücudu sardığı için kumaşın kırışıklıkları açılır. Daha fazla kırışıklık varsa düşük ısıda ütülenir.

Likralı Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir?

Likralı kumaş terleten bir yapıya sahip olduğu için yaz mevsimi yerine daha çok sonbahar ve kış aylarında tercih edilir.

Likralı Kumaşın Zararları Var mıdır?

Daha çok tişört, tayt, bikini gibi giysilerde tercih edilen likralı kumaşın ciltle uzun süre temas etmesi önerilmez.

Likralı Kumaş Yakar mı?

Likralı kumaş, cilde hava geçişini sınırlar ve terlemeye neden olur. Özellikle yaz aylarında cildi yakabilir, bu nedenle yazlık kıyafetlerde tercih edilmez.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.