Polyamid Kumaş Özellikleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Polyamid Kumaş Özellikleri Nelerdir?



Polyamid kumaş, plastikten üretilmiş ve yüksek ısıya maruz kalarak, belli başlı bazı kimyasal aşamalardan geçerek üretilen bir kumaştır. Günümüzde en sık kullanılan kumaşlardan birisidir. Ayrıca lifi insan eliyle üretilen ilk kumaş türüdür. Plastikten üretildiğinden naylon kumaş olarak da adlandırılmaktadır. Ana maddesi plastik olduğundan yüksek bir dayanıklılığa da sahiptir. Başka kumaş türleriyle birlikte de kullanılabilmektedir. Kimyasal dayanımı zayıf olduğundan bazı asit ve bazlara karşı dirençlidir. Parlak görünümü ve dayanıklı yapısıyla farklı alanlarda kullanılmasının yanı sıra tekstil sektöründe geniş bir kullanıma sahiptir.

Polyamid Kumaş Özellikleri Nelerdir?

  • Sentetik bir yapıya sahiptir. 
  • Esnek bir üründür. 
  • Oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. 
  • Parlaktır. 
  • Nefes almayan bir yapıya sahip olduğundan nem emiciliği düşüktür. 
  • Elektriklenme problemi mevcuttur. 
  • Naylon yapısından dolayı doğada kaybolma süresi oldukça uzun sürer. 
  • Elde ve makine de yıkanabilmektedir. 
  • Az leke tutar ve temizlenmesi oldukça kolaydır. 
  • Hem su geçiren hem de su geçirmeyen modelleri bulunmaktadır. 
  • Uygun fiyatlı bir kumaş türüdür. 
  • Nefes almayan bir yapıya sahip olduğundan nem emiciliği düşüktür. 
  • Hava almadığından koku yapabilir. 
  • Yüksek ısıya karşı duyarlı olmadığından ılık suda yıkanmalı ve düşük ısıda ütülenmelidir. 

Polyamid Kumaş Sıcak Tutar Mı?

Polyomid kumaş, yapısı ve ısıyı hapseden özelliği itibariyle vücudu sıcak tutmaktadır. Ayrıca vücut ısısını sabit tutarakta vücudu sıcak tutmaktadır. Hava geçirmeyen bir kumaş türü olduğundan teri içinde hapsetmekte ve vücuda sıcaklık hissi vermektedir.

Polyamid Kumaş Sağlıklı Mı? Zararlı Mı?

Polyamid kumaş, yapısında kullanılan sentetik liften dolayı vücuda zararlıdır. Zararlı ve kimyasal yöntemlerle üretildiğinden vücuda birçok zararı vardır. Birçok hastalığa neden olabilmektedir. Bunların başında alerjik reaksiyonlar, baş dönmesi ve omurga ağrıları gelmektedir. Yapısı itibariyle ter emmediğinden kötü kokulara ve cilt enfeksiyonlarına da sebep olabilir. Ayrıca alerjisi bulunan insanlar bu kumaşları kullanırken daha çok dikkat etmelidir. Ciddi boyutta kullanımı da kanser hastalığına sebep olabilir.

Polyamid Kumaş Esnek Midir?

Polyamid kumaş dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan çeşitleri ve yapısı itibariyle esnek bir kumaş değildir. Ayrıca bu kumaşlar esnekliğini kaybeden kumaşlardandır. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklı olduğundan dış giyiminde daha çok tercih edilmektedir.

Polyamid Kumaş Terletir Mi?

Polyamid kumaşın hava geçirgenliği çok düşük olduğundan terleme yapmaktadır. Fakat teri dışarıya yansıtmaz.

Polyamid Kumaş Nasıl Yıkanır?

Polyamid kumaş yıkama, çamaşır suyu içermeyen bir çamaşır deterjanı kullanılarak ılık suda çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir. Eğer çamaşır makinesi mevcut değilse ılık suda el ile yıkamakta mümkündür. Polyamid kumaş yüksek sıcaklıkta kırılgan hale gelmektedir. Bu nedenle polyamid kumaşı 30–40 derecede yıkamak uygundur.

Polyemid Kumaş Tüylenir Mi?

Polyamid kumaş, içerdiği naylon yapısı nedeniyle tüylenme yapmamaktadır. Bu özelliği sayesinde uzun süre kullanılabilmektedir.

Polyamid Kumaş Fiyatları

Polyamid kumaş fiyatları, diğer kumaş türlerine oranla daha az maliyetlidir. Bu nedenle daha çok tercih edilmektedir. Online alışveriş sitelerine bakıldığında 140 Cm polyamid kumaş ortalama 40 – 50 TL arasındadır. Polyamid kumaş oranına göre bu fiyatta değişiklikler olmaktadır.

Polyamid Kumaşlar Nerelerde Kullanılır?

Polyamid kumaşın kullanım alanı, polyamid kumaş daha çok tekstil ve ambalaj sektöründe kullanılmaktadır. Genellikle çorap, tayt, pantolon, spor kıyafetlerinde kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca itfaiye ekipmanlarında da kullanımına rastlanmıştır. Diş fırçası ve tarak gibi ürünlerde de kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.