Sentetik Kumaş Çeşitleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Sentetik Kumaş Çeşitleri Nelerdir?


Sentetik kumaş, yapay yolla elde edilen, doğal olmayan bir kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar sentetik elyaf adı verilen; elyafın temel maddesini oluşturan polimerlerin, bazı kimyasal maddelerden, sentez yoluyla elde edilerek lif haline dönüştürülmesi ile elde edilen ipliklerden üretilir. Bu kumaşların ham maddesi petro-kimya endüstrisidir. 

Sentetik Kumaş Çeşitleri

1. Naylon

Naylon en çok kullanılan sentetik kumaşlardan biridir; DuPont tarafından ipeğin yerini almak üzere üretildiğinden beri; giyim, endüstriyel, ev döşeme, otomatik, inşaat vb. tüm sektörlerde kullanımında benzeri görülmemiş bir büyüme kaydetmiştir. Naylon kumaşlar, mukavemet, dayanıklılık gibi nitelikleri nedeniyle tercih edilir. Ayrıca naylon elbiseler; aşınma, esneklik, çabuk kuruyan, su geçirmezlik vb. özelliklere sahiptir.

2. Polyester

Polyester, DuPont şirketinin bir başka keşfidir. Günümüzde dünyanın en popüler giyim kumaşıdır. Polyester kumaşın dayanıklılığı ve gücü ile birlikte maliyet etkinliği ve kolay bakımı, onu çoğu hızlı moda etiketi için seçilen kumaş haline getirir.

3. Akrilik

Akrilik kumaş, yün kumaşa çok benzeyen, sentetik bir kumaştır. Bu nedenle yün yerine ucuz bir alternatif olarak üretimi yapılır. Akrilik ipliklerin maliyeti daha düşüktür ve yün fiyatının çok altında olmasına rağmen yünlüler aynı derecede sıcak ve yumuşak akrilik giysiler satın alabilirsiniz. Aslında satın aldığınız birçok yünlü giysi akrilikten yapılmış olabilir. Yumuşaklık ve görünüm olarak yüne çok benzediği için bilgisiz kişi kolaylıkla aldanabilir.

4. Spandeks

Spandeks (spandex), esnekliğe sahip poliüretandan yapılmış sentetik kumaştır; spandex için alternatif bir isim elastan'dır. Orijinal uzunluğunun % 400'üne kadar uzayabilir ve aynı durumda geri yaylanabilir. Hafiftir ve vücuttaki nemi dışarı atabilir. Bu kumaş, spor kıyafetleri, egzersiz kıyafetleri, vücuda oturan giysiler, mayolar vb. gibi esneklik gerektiren giysiler için en popüler seçimdir. Günümüzde kot pantolonlar gibi günlük kıyafetlerin çoğu, kumaşına eklenen küçük oranlarda spandeks elyafına sahiptir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.