Neden Geri Dönüşümlü Pamuklu Kumaş Kullanmalıyız? | KumasBilgi.com

Neden Geri Dönüşümlü Pamuklu Kumaş Kullanmalıyız?



Geri Dönüştürülmüş Pamuk Nedir?

Geri dönüştürülmüş pamuk, aksi takdirde boşa gidecek olan pamuktan yapılır.

Bu, giysi ve tekstil üretiminden gelen pamuk artıkları ve fabrika kesintileri olabilir.

İkinci el pamuklu giysilere veya tekstil ürünlerine veya ölü stoklara (satışa uygun olmayan bitmiş ürünler).

Bu, sadece tekstil endüstrisinden gelen 'atıkları' geri dönüştürmekle kalmayıp, geri dönüştürülmüş malzemelerin üretilmesi için daha az kaynak gerektirdiği ve döngüsel bir ekonomiye katkıda bulunduğu anlamına geldiği için kulağımıza müzik geliyor.

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Sürdürülebilir mi?

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, geri dönüştürülmüş pamuk ipliği, geleneksel pamuk ipliğinden çok daha az çevresel etkiye sahiptir.

Araştırmalar, 1000 kg geri dönüştürülmüş pamuk ipliğinin kullanılmasının 0,5 hektar arazi tasarrufu sağlayabileceğini, CO2 emisyonlarının 6600 kg azaldığını ve 2783 metreküp sulama suyu tasarrufu sağladığını gösteriyor.

Geri dönüştürülmüş pamuğun bariz bir yararı, saf geri dönüştürülmüş pamuğun biyolojik olarak parçalanabilir olmasıdır, bu da geri dönüştürülmüş polyester gibi çevre üzerinde uzun süreli bir etki konusunda endişelenmemize gerek kalmamasını sağlar.

Sentetik elyafın aksine doğal, sürdürülebilir kumaş arayışındaysanız – geri dönüştürülmüş pamuk kesinlikle iyi bir seçenektir.

Geri Dönüşümlü Pamuk İpliği Nasıl Yapılır?

Pamuk geri dönüşümü her zaman kolay bir süreç değildir – seçenekler kimyasal, mekanik ve ısıl işlemedir.

Süreci daha kolay ve daha erişilebilir hale getirmek için ölçeklendirmenin yollarını geliştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Pamuklu tekstil atıkları elde edildikten sonra tekstil çeşitlerine ve renklerine göre ayrıştırılır.

Ayıklama işlemi, kullanılan geri dönüşüm işlemine bağlı olarak yoğun emek gerektirebilir - çünkü kumaşlar sadece renge göre sıralanmaz, aynı zamanda karıştırılmış kumaşların ayrılmasına da özen gösterilmesi gerekir.

Birçok pamuk parçası, yeni ipliği oluşturmak için kullanılabilecek geri dönüşüm sürecinin türünü etkileyen diğer ipliklerle karıştırılır.

Tekstil atıkları ayrıştırıldıktan sonra parçalanır veya hamur haline getirilir. Oradan hammadde, yeni ipliğe eğrilmeden önce geri dönüşüm yöntemine bağlı olarak uygun şekilde işlenir.

Geri dönüştürülen pamuk atıklarının çoğu, ikinci el elyafların doğru ve verimli bir şekilde ayrıştırılmasındaki zorluklardan dolayı fabrika kesintilerinden kaynaklanmaktadır.

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Ne İçin Kullanılır?

Ev tekstili ve giyimden endüstriyel temizlik bezlerine ve hatta kağıda kadar geri dönüştürülmüş pamuğun bir dizi kullanım alanı vardır.

Eğlenceli gerçek: Pamuklu kağıt, odun hamuru kağıdından daha kaliteli ve daha dayanıklıdır - bu nedenle genellikle banknotlar ve önemli belgeler için kullanılır! ³

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Dayanıklı mı?

Kullanılan geri dönüşüm yönteminin türüne bağlı olarak - geri dönüştürülmüş pamuk ipliği dayanıklılığını koruyabilir, hatta işlenmemiş pamuktan daha güçlü hale gelebilir.

Mekanik geri dönüşüm sürecinden geçen pamuk, orijinal gücünü kaybetme eğilimindedir, bu nedenle, nihai tekstilin kaliteli olmasını sağlamak için bu, genellikle saf pamuk veya polyester ile karıştırılacaktır.

Oysa kimyasal geri dönüşüm prosesi ile iplik genellikle bakire pamuğa göre daha yüksek dayanıklılık ve mukavemet ile çıkar!

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Artıları ve Eksileri

Doğal pamuk lifi en sevdiğim tekstillerden biridir. Diğer ipliklere kıyasla pamuğun dokusunda çok sağlıklı ve güzel bir şey var.

Geri dönüştürülmüş pamuklu kumaşın bazı avantajlarını ve dezavantajlarını tartalım.

Geri Dönüştürülmüş Pamuğun Faydaları

Yumuşak, hafif ve yıkanması kolay

Nefes alabilir, dayanıklı ve çabuk kuruyan

Yüksek emicilik (ev veya endüstriyel temizlik bezleri için idealdir)

Biyobozunur ve geri dönüştürülebilir, yani sentetik ipliğe göre daha düşük çevresel etkiye sahiptir

Geri Dönüştürülmüş Pamuğun Dezavantajları

Geri dönüştürülmüş pamuk dayanıklı olmasına rağmen, doğal bir kumaş olduğu için uzun ömürlülükle ilgili bazı sorunları vardır - yırtılmaya veya aşınmaya karşı dayanıklı değildir

Pamuk, diğer ipliğe kıyasla yüksek elastikiyete sahip değildir.

Pamuk, onu üretmek için gereken kaynaklar nedeniyle genellikle pahalıdır.

Pamuk çevreye dayanıklı değildir (başka ipliklerle karıştırılmadığı sürece). %100 pamuk, nem nedeniyle çevreye zarar vermeye daha yatkındır; küf ve mantar gibi

Düşük kırışıklık, ısı ve kimyasal direnç

Renk ve kumaş karışımını ayırmak, onu emek yoğun bir süreç haline getirebilir

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Vs. Organik pamuk

Çevreyi gereksiz pestisitlerden ve toksik kimyasallardan korumakla ilgileniyorsanız, organik pamuk lifi seçmek de harika bir seçenektir.

Geri dönüştürülmüş kumaşın faydaları olsa da, organik pamuk, pamuk yetiştiriciliği aşamasında dünyada bıraktığı daha iyi ayak izi nedeniyle sürdürülebilir bir malzeme olarak kabul edilir.

Sadece bu kadar da değil, artan araştırmalar gösteriyor ki, yüksek kimyasal varlığı olan tekstil ürünlerine maruz kalmayla ilişkili sağlık risklerini dikkate almamız bizim için önemli.³

Alerjiye ve hassas cilde yatkınsanız, organik giysiler iyi bir seçim olabilir.

Sertifikalı organik pamuklu giysiler daha pahalı olabilir, ancak gardırobunuz için zamansız ve kaliteli parçalar seçmek, paranızın karşılığını almanızı sağlar.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.