Core Spun İplik Nedir? | KumasBilgi.com

Core Spun İplik Nedir?


Core spun iplik, elastanın (lycra vb), iplik eğirme işlemi sırasında çıkış silindirinden itibaren büküm bölgesine girmesi ve bu bölgede elyafla birlikte büküm almasıyla üretilir. Bu sırada elastan ipliğin merkezinde kalır ve üstü kullanılan elyaf ile kaplanır.

Son yıllarda insanlar, değişen yaşam tarzı ile birlikte daha rahat, daha fonksiyonel ve daha uzun ömürlü tekstil ürünlerini tercih etmektedirler. Bu istekleri karşılayabilmek için ortaya çıkan elastan içerikli kombine iplik türleri, üst giyim için üretilen dokuma ve örme kumaşlarda artan oranlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Elastan içerikli kombine iplikler, üretimde kullanılan sistemlere ve ipliğin yapısını oluşturan bileşenlerin türüne göre sınıflara ayrılmaktadırlar. Kısa stapel liflerle, spandex (elastan) komponentinin modifiye edilmiş ring iplik eğirme makinesinde bir araya getirilmesi sonucu elde edilen kombine iplik türüne, elastik kor iplik (spandex içerikli core-spun iplik) denilmektedir. Elastik kor iplikleri, klasik ring iplik eğirme makinelerinde yapılan bazı küçük modifikasyonlar sonucu, kolaylıkla üretilebilmektedirler. Modifiye edilmiş ring iplik eğirme makinelerinde elastik kor ipliklerin üretilebilmesi ve bu sistemin yatırım maliyetinin düşük olması, elastik kor ipliklerin tekstil endüstrisinde kullanımının hızla yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Her ne kadar elastik kor iplikler, konvansiyonel ring iplik eğirme sistemlerinde üretiliyor olsalar da, iplik yapı ve özellikleri bakımından klasik ring ipliklerine göre bazı farklılıklar arz etmektedirler. Bu farklılıkların bir tanesi de tüylülük özellikleri olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle çalışmada, tekstil sektöründe kullanımı giderek yaygınlaşan elastik kor ipliklerin, kullanıldıkları prosesler ve elde edilen nihai ürünler açısından son derece önemli olan tüylülük özellikleri incelenmektedir. 


Temel bir ipliğin tamamen ikinci bir ipliğe sarıldığı bir iplik anlamına gelmektedir.
Çekirdek eğrilmiş veya "çok telli" iplik, lifleri, merkezi bir filament çekirdek etrafına bükerek, genellikle ipliğe ekstra güç vermek için polyesterden yapılmış bükümle oluşturulur.

Aynı ağırlığa sahip normal ipliklerden% 40 ila% 50 daha güçlüdür ve dikiş dikerken ve denimin kenarlarında dikiş yaparken kırılmış dikiş sayısını azaltır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.