Suni Deri Nedir? (PU,PVC Kaplama) | KumasBilgi.com

Suni Deri Nedir? (PU,PVC Kaplama)



Hammadde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda deri yerine sıklıkla kullanılmaya başlanan suni deri imalatında PVC ve poliüretan (PU) olmak üzere iki farklı üretimi mevcuttur. PU ürünler, PVC ürünlere oranla pahalı olmakla beraber, daha sağlıklı ve ekolojik olmaları, nefes alabilirlilik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm yönlerinden doğal deriye çok yakın özellikler taşımaları nedeniyle tercih edilmektedir.

PVC bazlı ürünler, fiyatının uygun olması nedeniyle suni deri pazarında hala yer almaktadır. Diğer yandan poliüretan bazlı suni derilerin pazardaki talebi, yüksek kalitesi ve son kullanıcının ihtiyaçlarını tam karşılamasından dolayı gün geçtikçe artmaktadır.

Suni deri:

PVC suni deri,
PU suni deri olmak üzere iki alt kategoride sınıflandırmak mümkündür.


Polivinilklorit (PVC) Suni Deri

Suni deri poliüretanları basitçe diol yapılı polioller, diizosiyanatlar ve zincir uzatıcıların reaksiyonları ile bir solvent sistemi içerisinde sentezlenmektedir. Reaksiyonda kullanılan poliollerin tipine göre suni deri poliüretanları mekaniksel kuvvet, düşük sıcaklıkta esneklik, kimyasal direnç ve hidroliz direnci gibi özellikler kazanmaktadır. Kullanılan diizosiyanat tiplerine göre ise alifatik ve aromatik yapılı poliüretanlar elde edilir.


Suni deri sanayinin ilk dönemlerinde sadece PVC kaplama yapılmıştır. Oldukça geniş kullanım ve uygulama alanı bulunan PVC kaplama ürünler diğer suni derilere göre daha ucuzdur. PVC kaplama suni deriler; oto döşeme, ev ve ofis döşeme, çanta, terlik, ayakkabı, kaban, mont vb dış giyim, saraciye ve aksesuar alanlarında kullanılmaktadır.

Poliüretan (PÜ) Suni Deri

Suni deri malzeme kullanılarak yapılmış bir bayan ceket Suni deri malzeme bayan ceket Ham madde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda suni deri imalatında PÜ kullanılmaya başlanmıştır. PÜ ürünler PVC ürünlere oranla pahalı olmakla beraber, daha sıhhi ve ekolojik olmaları, nefes alabilirlilik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm yönlerinden doğal deriye çok yakın özellikler taşımaları nedeniyle tercih edilmektedir. PU kaplama suni deri ürünleri; konfeksiyon, ev ve ofis döşeme, ayakkabıcılık, otomotiv, mont, çanta, bavul, kemer, kaban, fantezi giyim, pantolon, gömlek vb giyim ve ayakkabı alanlarında tercih edilmektedir.

Suni derinin bakımı ve temizliği nasıl yapılmalıdır

  • Çamaşır suyu kullanılmamalıdır.
  • Kimyevi solventler kullanılmamalıdır (Gaz, benzin, mazot, tiner, aseton).
  • Kuru temizleme yapılamaz.
  • Direkt güneş ve spot ışık altında bırakılmaması ve sıcaklık veren kaynaklardan uzak tutulması önerilmektedir.
  • Sadece natürel sabunlu bez ile silinebilir. Kesinlikle alkol ihtiva eden temizlik deterjanları, kolonya ve benzeri sıvılarla silinmemelidir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.