Keten Kumaş Nedir? Keten Kumaş Nasıl anlaşılır? | KumasBilgi.com

Keten Kumaş Nedir? Keten Kumaş Nasıl anlaşılır?


Keten Kumaş Nedir ?

Keten, doğal bir elyaftır. Çok dayanıklı olması ve esnememesi nedeniyle Döşemelik olarak ta kullanılan keten, toz çekmez ve kendini bırakmaz. Güneşte rengi solmaz. Duvara asıldığında ses ve ısı yalıtımı sağlar.

Yumuşak, emici ve tüylenmeyen dokusuyla banyo ve mutfakta idealdir. Havadar ve rahat olduğu için yatak örtüsü olarak kullanıldığında cilde tazelik ve ferahlık hissi verir. Pamuktan üç kat daha sağlam ve parlaktır. Parlaklığı yüzünden yansıma özelliği taşır, serinleticidir. Nem emiciliği pamuktan daha yüksektir. Isıya dayanıklıdır. Perdeler, peçeteler, döşemelikler, halılar, koltuk kılıfları, yatak örtüleri, şeritler, bezler, çamaşırlar... Keten her yerde kullanılabilir.

İnsanlığın ilk kumaş üretimi ketenle olmuştur Keten bitkisinden elde edilir Yapısı pamuk lifini andırır Alerjik bir yapısı bulunmamaktadır Her mevsim kullanılabilen kumaşlar arasında yer alan keten, kumaş sektörünün vazgeçilmezlerinden biridir Giyim, döşeme, perde, halı, örtü, çarşaf, halat, kaliteli kağıt, dekor ürünleri gibi birçok eşyada kullanılmaktadır. Özellikle yaz aylarında elbise,pantolon, bluz, ceket gibi giyimlerde rengarenk çeşitleriyle mağazalarda sıklıkla görülür. Tercih sebeplerinden biri de kumaşın özelliklerinden kaynaklanıyor.

Keten kumaşın en bilinen özelliği serin tutmasıdır. Yazlık giysilerin birçoğunda kullanılır. Dokusu iri gözenek yapılı olduğundan vücudun hava almasını sağlar ve serinlik verir Dayanıklılık açısından diğer kumaşlara nazaran oldukça dayanıklıdır Parlaktır fakat esnek bir yapısı yoktur Giyim olarak tercih ettiğinizde üzerinize denemeden almamanızı tavsiye ederiz

Keten kumaşın başka bir özelliği de su ve nemi çekebilmesidir. Bundan dolayı banyo ürünlerinde kullanılmaktadır Özellikle lifli yapısı banyo lifleri için idealdir Keten kumaşının, pürüzsüz ve tüysüz bir yapısı vardır ve kolay kolay kirlenmez Yansıtma özelliği sayesinde renk solması gibi durumları az yaşanır Dayanıklı olması, toz çekmemesi, esneyip salmaması özelliklerinden dolayı döşemelerde sıklıkla kullanılır. Ses yalıtım işlemlerinde de yardımcı olmaktadır Kumaşın olumsuz özelliklerine bakarsak çabuk kırışması en başta yer alır Bu nedenle sıkça ütü yapmak gereklidir fakat ütü ile çabucak açılır

Sıcak suya dayanıklıdır fakat 120 dereceden sonra bozulur Bu nedenle Ilık su ile elde yıkamak ya da kuru temizlemeye vermek daha iyi olacaktır Doğallığı, rahatlığı ve şıklığı bir arada bulunduran keten kumaş dünyanın her yerinde en çok kullanılan kumaştır.

Keten Nasıl Yıkanır?

Keten, keten elyafından elde edilen özel bir kumaş türüdür. Genellikle bahar ya da yaza özgü kıyafetlerde kullanılır. Takım elbiselerde sık tercih edilen bir kumaştır. Keten kumaş türü, güneş ışınlarını doğrudan cilde ulaştırdığı için fazla güneşte yakan bir özelliği vardır. Erkeklere oranla kadınların daha sık tercih ettiği keten kumaş, buruşması nedeniyle sıkça şikayet alır. Ancak bu olumsuz özelliğine rağmen tiril tiril bir yapıda oması tercih nedenleri arasındadır.

Keten kumaş nasıl yıkanmalıdır?

Keten kumaşlar yapısı itibariyle narin kumaşlardır. Bu nedenle leke çıkarıcılara müdahale esnasında zarar görebileceğinden lekelenmesinden olabildiğince kaçınılmalıdır.

Keten kumaşları çamaşır makinesinde yıkarken en kısa programa ayarlayarak yıkamalısınız. Soğuk ya da ılık suda yıkayacağınız keten kıyafetleriniz sıkma programlarından olumsuz etkilenir. Bu nedenle sıkma yaptırmadan makineden çıkarmanız en sağlıklısıdır.

Aynı zamanda çamaşır makinesinin deterjan gözünü ağzına kadar doldurmak yerine olabildiğince az deterjanla yıkamaya çalışın. Fazla deterjan kullanımı keten özellikli kıyafetlerinizin kısa ömürlü olmasına neden olur.

Çamaşır yumuşatıcı kullanmak istiyorsanız yumuşatıcıyı seyrelterek kullanmanız önerilir. Bu sayede koyu renkli ketenler üzerinde herhangi bir leke kalmasına sebebiyet vermemiş olursunuz. Ayrıca ketenleri fazla yumuşatmak doku özelliklerine zarar verebilir.

Ayrıca ketenleri yıkarken mutlaka renklerine göre sınıflayarak çamaşır makinesine atmanız gerekir. Krem rengi ketenleri bir seferde yıkayarak temizleyin, daha farklı renktekiler başka bir seferde yıkayın. Farklı renkteki keten özellikli kıyafetleri aynı anda çamaşır makinesinde yıkarsanız renklerinin birbirini bozması riski ortaya çıkabilir.

Keten kıyafetlerinizi uygun şekilde yıkadıktan sonra çamaşır kurutma makinesinde kurutabilirsiniz. Ancak bu uygulamada "tamamen kuru yani dolap kuruluğu programını” seçmeyin. Onun yerine "ütü kuruluğu programını” seçerseniz keten kıyafetleriniz fazla yıpranmamış olur.

Çamaşır kurutma makinesinde kuruttuğunuz ketenlerinizi yine özelliklerine uygun olarak düşük ısıda ütüleyebilirsiniz.

Kurutma programı uygulamadığınız keten kıyafetlerinizi askıya asarak güneş ışığında değil gölge bir yerde kurutabilirsiniz. Direkt güneş ışığının rengi ne olursa olsun tüm ketenlere zarar vereceğini unutmayın.


Keten ve Pamuk Arasındaki Farklar

Keten kumaş keten bükümlü iplikten üretilmiştir ve yüzeyi benzersiz estetik duygu ile içbükey ve dışbükeydir. Ana teknoloji olgun keteni köklerden yapraklara kadar hasat etmek, çürümesini beklemek, sadece katı lifleri bırakmak ve daha sonra keten kumaşlara dokundurmaktır. Keten kumaş, sentetik elyaftan sonra en katı tekstil türüdür. Lif mukavemeti yüksektir, yırtılması, kırılması ve aşınması kolay değildir. Keten giysiler, retro nefes alabilirlik ile çok popüler. Giysilerin yapımında kullanılmaya ek olarak, ketenler ayrıca sanatçıların hayal güçlerini tam olarak kullanmaları için bir tuval olarak da kullanılabilir.


Piyasa kumaşlarla doludur. Bireysel işletmeler keten kumaşlara yarı keten ve pamuklu keten satarlar, bu yüzden keten kumaşları nasıl ayırt edeceğimizi öğrenmemiz gerekir.

  1. Bir iş parçacığı kırmayı deneyin. Her iki uçta da kavisli uçlar varsa, hat pamuktur. Keten hattı kırılmış olduğundan, uçları pürüzsüz olmalıdır, aksi takdirde saf keten olmayacaktır.
  2. Bezi ıslatın. Orijinal çamaşırların kalitesi su emiliminde kahverengi ve eşittir. Keten iyi değilse, su eşit olarak dağıtılmayacaktır. Islak ise, siyah olur.

Keten kumaş nasıl korunur? Bu aynı zamanda bizim öğrenmemiz için bir yer ve keten kumaşı daha iyi kullanmak için bunu nasıl koruyacağımızı biliyoruz.
  1. İstifleme yöntemine dikkat edilmelidir. Ketenin istiflenmesi sınıflandırılmalı ve istiflenmeli, böylece istifleme yönetim için uygun olacaktır. Düzenli istifleme sadece bizim kullanımımız için uygun değildir, aynı zamanda kumaşın düzgün yüzeyine ve iyi organizasyon yapısına da elverişlidir.
  2. Yıkandıktan sonra, zaman içinde kurutulmalıdır. Keten kumaş yıkandıktan hemen sonra kurutulmalıdır. Küflü kumaşlara yol açmaz ve yerleştirmeden önce tamamen kurutulmalıdır.

Şimdi keten kumaşların ne olduğunu bilmeliyiz. Keten özel bir kumaştır. Dikkat etmemiz gereken şey, seçim yaparken doğru bir şekilde ayırt etmeyi öğrenmek ve bunu kullanırken makul tutmayı öğrenmek. Sadece bu tür bir kumaş uzun süre kullanılabilir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.