Kumaş Türleri ve Özellikleri | KumasBilgi.com

Kumaş Türleri ve Özellikleri


Kumaşlar, ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb. maddelerden elde edilir. Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur. Doğal, Sentetik ve Tropik kumaşları sizler için derledik.

Doğal Kumaş Çeşitleri

Pamuklu Kumaş

En yaygın kullanılan kumaş çeşitleri içindedir. Bitkisel kökenli doğal bil elyaftır. Pamuk bitkisinin kozasından elde edilir. İçinde bulunan selüloz maddesi ile organik özellik kazanır. Ayrıca pamuğun havayı içine hapsetmesi pamuklu kumaşa yalıtım özelliği kazandırır. Esnekliği az, güçlü ve dayanıklıdır. Terin buharlaşarak havaya karışmasını sağladığı için sıklıkla tercih edilir. Özellikle yazlık ürünlerin üretilmesinde, iç giyimde ve bebek giysilerinde kullanılır. Sıcak suda yıkanmaya müsaittir. Serin tutar ve esnektir, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Renk dayanıklılığı yüksek olmadığı için dikkat edilmesi gerekir.

İpek Kumaş

Dayanıklı, yumuşak, parlak ve esnektir. İpek böceğinden elde edilen bu kumaş çeşidi, nem çekmesi ve terletmemesi nedeniyle tercih edilir. Su damlalarının bile leke yapması nedeniyle kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir kumaştır. Çok yüksek ısıda ve santrifüjlü makinada yıkanmaz. Elde yıkanması önerilen ipek, renk dayanıklılığı yüksek kumaşlardandır.

Keten Kumaş

Linum usitatissium adlı bitkinin gövdesinden elde edilen keten elyaflı bir kumaş çeşididir. Dokuma zorluklarından kaynaklı olarak daha az tercih edilen bir kumaş çeşididir. Ancak dayanıklı ve emici özelliği vardır. Özellikle yaz mevsiminde kullanılan keten ürünler serin tutar ve terletmezler. Kırışma eğilimi yüksek olan kumaş ütülenmeye dayanıklıdır.

Yün Kumaş

Yün, koyundan elde edilen, doğallığında yüksek kıvrım olan, kıl kökenli bir protein lifidir. İnceliği, yapısı ve özellikleri elde edildiği koyun çeşidine göre değişir. Belli başlı yün çeşitleri; merinos, lincoln, leichester, sussextir. Nem çekme özelliği yüksek, yumuşak ve esnek kumaşlardır. Nem çekme özelliği vardır, vücuttaki ısıyı dışarı geçirmez. Yüksek ısıda yıkandığında çeker, keçeleşme ve sararmaya eğilimlidir.

Kaşmir Kumaş

Çin, Hindistan ve Moğolistan yaylalarında yaşayan keçilerin en soğuk havalarda oluşan ikinci tabaka ipeksi yününe denir. Birçok özelliği ile yüne benzemesine karşılık yünden daha ince, parlak ve yumuşaktır. Kaşmir, yumuşaklık, sıcaklık ve iyi döküm isteyen lüks ürünlerde kullanılır.


Sentetik Kumaş Çeşitleri

Polyester, Naylon ve Lycra

Isıya duyarlı olan sentetik kumaşlar, ılık su ile yıkanır ve düşük ısıda ütülenir. Renk dayanıklılıkları yüksektir ve fazla kırışmazlar. Kolayca yanabilirler ve statik elektrik taşırlar. Elastik lifin esneme kapasitesi %400 ile %800 arasında olup esneme noktasının sonuna kadar esneyip tekrardan da eski haline geri dönebilmektedir.



Akrilik Kumaş

Bakımı kolay olan akrilik, polyesterden üretilir. Gün ışığına ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı değildir. Özellikle örgü işlerinde geniş yer tutar, yumuşak, rahat ve hafif oluşuyla avantaj sağlar. Bakımı kolaydır ve çamaşır makinasında yıkanabilir.



Suni Kumaş Çeşitleri

Asetat, Rayon ve Viskoz

Suni kumaşlar, dokunuşlarının yumuşak olması ve dayanıklılıkları nedeniyle tercih edilir. Nemi emerler ve statik elektrik taşırlar.




Kamgarn Kumaş Çeşitleri

Alpaka Kumaş

Tiftik gibi parlak liflerden yapılmış kamgarn iplik kullanılan kumaşlara verilen genel addır.




Tartan Kumaş

Kamgarn ya da ştrayhgarn ipliklerden karmaşık ekose desenlerde, kırmızı, lacivert, yeşil ve sarı gibi parlak ve saf renklerin kullanıldığı kumaşlardır. Şal, eteklik ve örtü olarak kullanılırlar.



Astragan Kumaş

Yüzeyinde kıvrımlı ve parlak bir hay tabakası oluşturulmuş bulunan mantoluk kumaşlardır.




Tropikal (Yazlık Beyazağı) Kumaşlar

Dubldra Kumaş

Kendinden desenli çizgili ve ağır gramajlı kumaşlardır.





Krep (Kamgarn) Kumaş

Düşük sıklıklarda dokuduktan sonra hafif bir apre işlemi uygulanarak elde edilen kumaşlardır. Genellikle kadın elbiseliklerinde kullanılırlar.




Filafil Kumaş

2/2 dimi örgülü, belirli bir renk düzeni uygulanarak basamak efekti verilen bir elbiselik kumaş türüdür.




Lastikotin Kumaş

Kamgran ipliklerden dokunan, ince, esnek ve dayanıklı bir elbiselik kumaştır. Smokinlik, eteklik ve döpiyeslik olarak da kullanılır. İpliğinde ince merinos yapağısı kullanılır ve genellikle beyaz, siyah, koyu lacivert renklerde yapılır.



Panama Kumaş

Yazlık kumaş olarak gevşek dokuda, keten ya da yün/keten karışımı kamgarn ipliklerden dokunur.



Fresko Kumaş

Sert tutumlu ve hafif gramajlı kumaşlardır. Yüksek bükümlü ipliklerin katlanması ile elde edilir. Kumaşa kırçıl ya da kumlu bir renk etkisi vermek için muline iplikler de kullanılabilir.



Gabardin (Kamgarn) Kumaş

Dayanıklılığı ve esnekliği az olan kumaş türlerindendir. Pantolon ve pardösü için ideal kumaşlardandır. Su geçirmezlik özelliği ile tercih edilir.






Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.