Pamuk İplik Kalitesi Nedir? | KumasBilgi.com

Pamuk İplik Kalitesi Nedir?


Karde İşlemi; Taraklama, daha sonraki işlemler için uygun sürekli bir ağ veya şerit üretmek için lifleri çözen, temizleyen ve birbirine karıştıran mekanik bir işlemdir. Bu, elyafların, kart giysisi ile kaplanmış, diferansiyel olarak hareket eden yüzeyler arasından geçirilmesiyle başarılmaktadır

İpliğin kalınlığına ve inceliğine göre pamuk iplik kalitesi belirlenir. Pamuk iplik kalitesi;

  1. Open-end iplik
  2. Karde iplik
  3. Penye iplik 
olmak üzere üç çeşittir.

Diğer pamuk ipliklerine göre sert ve kalitesiz olarak open-end iplikleri gösterilmektedir. Open-end pamuk ipliği, temizlenerek tarak ve CER makinelerine gönderilir. Bu makinelerde 1.2 mm uzunluğundaki pamuklar kullanılarak iplik haline getirilir.

Karde iplik türü Open-end pamuk ipliğine göre daha kaliteli ve yumuşak özelliğe sahiptir. 1.5 mm uzunluğundaki pamuklar Ring makinelerinde iplik haline getirilir. Tüylü yapıya sahiptir. Bu tüylü yapı enzim prosesi uygulanıp bu tüyler temizlenir. Ancak enzim işlemi pamuk ipliğini sertleştirdiğinden dolayı boyama işlemi yapılırken silikon ile yumuşak hale getirilmektedir.

Penye iplikler, karde iplik türü ile aynı özellikleri taşır. Penye iplikleri üretiminden önce taranır ve düzgünleştirilir. Karde iplik gibi tüylü yapıya sahip olan penye iplikler, enzim ve silikon uygulamaları yapılarak tüylerinden arındırılarak yumuşatılması sağlanır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.