Muz Kumaş Nedir, Özellikleri, Nerede ve Nasıl Yapıldığı ? | KumasBilgi.com

Muz Kumaş Nedir, Özellikleri, Nerede ve Nasıl Yapıldığı ?



Kumaş adıMuz kumaş
Kumaş olarak da bilinirMuz lifi, muz ipeği, musa lifi
Kumaş bileşimiİplik, yumuşak iç astardan ya da muz kabuğunun kaba dış astarından türetilen iplerden bükülmüş.
Kumaş olası iplik sayısı değişimleri1.000'den fazla
Kumaş nefes alabilirlikYüksek
Nem emici yeteneklerYüksek
Isı tutma yetenekleriDüşük
Gerilebilirlik (vermek)Düşük
Boncuklanma / kabarcıklanma eğilimliDüşük
Kumaşın ilk üretildiği ülkeBilinmiyor
Bugün en büyük ihracatçı / üretici ülkeHindistan
Önerilen yıkama sıcaklıklarıSoğuk veya ılık - Teorik olarak, muz ipeği sıcak suya dayanabilmeli, fakat hassastır
Yaygın olarak kullanılan ürünlerHafif kıyafetler, tropikal kıyafetler, şallar, hırkalar, bluzlar, bol pantolonlar, pantolonlar, etekler, şapkalar, eşarplar, ipler, paspaslar vb.

Muz kumaşı nedir?

Beklediğiniz gibi, muz kumaşı muzdan yapılan kumaş. Olumlu, meyveli kısmı olmasa da  ikisi de oldukça lifli olan dış ve iç kabukları.
Çiçeklenme ve gövde bölümü üreten kenevir gibi, muz sapları ve kabukları tekstil ürünlerine yapılabilecek lifler verir. Bu uygulama aslında yüzyıllarca sürdü, ancak kısa bir süre önce Batı modası dünyasının ortak muzun tekstil potansiyelini yakaladığı görülüyor.

Tarihte Muz kumaşı

Filipinler'in, muz kabukları ve gövdelerinin elyaf haline getirildiği ilk yer olması muhtemeldir. Bu ada zinciri sayısız muz ağacına ev sahipliği yapıyor ve bölgenin çalışkan yerli halkları bin yıl boyunca muz kumaşı yapmıştır.
Birkaç diğer Asya kültürü tarihsel olarak muz bazlı liflerle denemeler yaptı, ancak kavram Filipinler'de olduğu gibi asla yakalanmadı. En yakın örnek, Filipinler'i dünyadaki muz elyaf merkezi olarak yavaş yavaş destekleyen Hindistan olacaktır.
Güneydoğu Asya ile Batı etkileşimi arttıkça, İngiltere ve ABD'den tekstil üreticileri muz lifi potansiyelini merak etti. O zamandan beri, Batı modası bu egzotik kumaşla zaman zaman flört ediyor, ancak temel dezavantajları onu genel alternatiflerden daha az ticari olarak mümkün kılıyor.

Muz lifi özellikleri

  • İç tabaka ipek gibi yumuşaktır
  • Dış katman çuval veya pamuk gibi pürüzlüdür
  • İpeksi iç lif çok hassastır
  • Aynı zamanda, üretmek genellikle ipeğe göre daha pahalıdır.
  • İpek zaten gezegenin en sürdürülebilir elyaflarından biri olduğundan, muz elyafı dünya çapında yüksek talep görmemektedir.

Muz kumaş bugün

Filipinler'de hala çok az muz elyafı üretiliyor. Bunun yerine, esas olarak Hindistan'da üretiliyor ve bu ülkedeki pek çok üretici yoğun olarak sürdürülebilir ve organik uygulamalara odaklanıyor. Muzun büyüme döngüsü sırasında güvensiz yetiştirme uygulamaları için bir fırsat olsa da, az miktarda böcek ilacı ya da gübre bulunmasının son kullanıcıyı önemli ölçüde etkilemesi muhtemel değildir.

Muz kumaşı nasıl yapılır?

Muz kumaşı üretim sürecinde birkaç adım vardır:

Ayırma

İlk olarak, muz kabuğundaki ve saplarındaki lifler, kullanılabilir olmayan bileşenlerden ayrılmalıdır. Bu sonucun elde edilmesi için, bileşenlerin yumuşatılması ve ayrılması için muz kabuğunun suya batırılmasını içeren kimyasal bir madde içeren retting de dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanılabilir. Muz kabuğunun kullanılamayan kısımları da dilimlenebilir, ancak bu yaklaşım daha emek yoğundur.

Demetleme ve kurutma

Ayrılan lifler elde edildikten sonra bir araya toplanır ve kurutulur. Bu aşamada, iç ve dış lifler genellikle bir arada tutulur, çünkü ıslak olduğunda bunları ayırmak zordur.

Gruplara bölme

Kuruduktan sonra, elyaflar kaliteye göre gruplara ayrılır. “A” grubu, en iyilerin en iyilerinden oluşur ve ipek alternatif uygulamalarda kullanılır. Bazı üreticiler sadece iki gruba sahip olabilir, bazıları ise çeşitli farklı muz lifi dereceleri üretebilir.

Eğirme ve dokuma

Ayrılan lifler daha sonra ipliğe bükülür. İplik işlenir ve boyanır ve giysiler, aksesuarlar, dekor malzemeleri veya endüstriyel ürünler halinde dokunur.

Muz kumaşı nasıl kullanılır?

Muz lifi, iç veya dış kabuk ve gövde astarı ile yapılmış olmasına bağlı olarak çok farklı şekilde kullanılır. İç astar o kadar yumuşak ki ipeğe benziyor ve ipek gibi, muz kumaşı da oldukça ılıman ve narin. Muz lifi yaygın olarak ipekten yapılan her türlü giysinin alternatifi olarak kullanılır, böylece bluzlar, gömlekler, sabahlıklar, iç çamaşırları, astarlar, elbiseler, elbiseler, gece elbiseleri vb.

Aksesuarlarda kullanılması

Aksesuarlara gelince, muz elyafının eşarp, şapka ve eldivenlerin sürdürülebilir hale getirilmesi için daha sık kullanıldığı, organik ürünlerin gittikçe popüler hale geldiğini görmeyi umuyoruz.

Endüstride ve dekorda kullanımı

Geleneksel olarak, teknolojik gelişmişlik eksikliği, muz elyafının paspas, duvar örgüsü ve ip gibi zorlu uygulamalarda kullanılmasını engellemektedir.Bazı yerli topluluklarda, muz elyafı bu ataların amaçları için hala kullanılmaktadır, ancak bu elyafın giyilebilir ürünler bölgesi dışındaki uygulamaları genellikle tropik temalı dekor öğeleriyle sınırlıdır.

Muz kumaşı nerede üretilir?

Yılda 28.4 milyon ton olan Hindistan, dünyanın en büyük muz üreticisidir , bu nedenle yalnızca bu Asya ülkesinin aynı zamanda en büyük muz lifi üreticisi olduğu mantıklıdır. Filipinler artık bir muz lifi üretim merkezi değil, ancak bu kumaş hala bu ada zinciri ülkesinde küçük miktarlarda geleneksel amaçlar için üretiliyor. Batı pazarlarına ulaşan hemen hemen tüm muz elyafı Hindistan'da üretildi.

Muz kumaşın maliyeti nedir?

Yüksek kaliteli, iç astarlı muz elyafı genellikle oldukça pahalıdır. Üretimi zor ve ipek ile aynı özelliklere sahip, yani bu parlak kumaşın çok fazla piyasa değeri var.
Pürüzlü, dış kaplama kumaşı genellikle daha ucuzdur. Ayrıca geleneksel organik kumaş üzerinden geleneksel kumaş seçerek de tasarruf edebilirsiniz, ancak o rotaya giderseniz kendinizi potansiyel toksin bulaşmasına maruz bıraktığınızı unutmayın.

Hangi farklı muz kumaşı türleri var?

Yalnızca iki ana muz lifi türü vardır, ancak bilmeniz gereken dört terim vardır:

1. İç kabuğu muz elyafı

Bu tip muz kumaşı ipek gibi çok yumuşaktır. Üretilmesi nispeten pahalıdır ve makul derecede hassastır.

2. Dış kabuğu muz elyafı

Endüstriyel uygulamalarda yüzyıllarca kullanılan bu kaba, kaba elyaf paspaslar, ipler ve bazı durumlarda dış giyim ve kalın giysiler için mükemmeldir.

3. Muzlu pamuk

Yüksek dereceli dış kabuklu muz lifi bazen muz pamuğu olarak adlandırılır.Dokusu pamuğa benzer ve iki kumaş da birçok başka özelliği paylaşır.

4. Muz ipek

“Muz ipeği” iç kabuklu muz lifi için başka bir terimdir.

Muz kumaşı çevreyi nasıl etkiler?

Muz lifi üretiminin çevre üzerinde ihmal edilebilir bir etkisi vardır. Doğal lifler arasında bile, muz kumaşı sürdürülebilirlik açısından özel bir kategoridedir. Bunun nedeni, bu kumaşın aksi halde atık ürün olan şeyden türetilmiş olmasıdır; muz kabukları kullanıldığında yine de muz kabukları atılır, peki neden onları giysiye dönüştürmeyin?
Bununla birlikte, muz üretiminin daima sürdürülebilir ve çevre göz önünde bulundurularak yapılmasının garantisi yoktur. Modi'nin önderliğinde uzun bir yol katetmiş olsa da, Hindistan hala birinci sınıf bir ülkeden çok ağlıyor, yani sentetik pestisit kullanımının bu yoksulluktan arındırılmış ülkede çok yaygın olduğu anlamına geliyor. Sadece hayatta kalmak için mücadele ederken, para kazanmak için her şeyi yaparsınız ve sürdürülemez tarım uygulamalarının sonuçları çok uzak görünüyor.
Düzgün yapılırsa, muzlu kumaş üretimi çevre ile mükemmel bir uyum içinde olabilir. Tüm dünyadaki muz üreticilerini soymalarını tekstil üreticilerine sunma konusunda teşvik ediyoruz ve sürdürülebilirliğe yönelik küresel eğilimin, muz elyafını doğal kumaş panteonundaki doğru yerine yavaş yavaş yükselteceğinden eminiz.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.