Alizarin Boya Nedir? | KumasBilgi.com

Alizarin Boya Nedir?



Eskiden kökboyası denilen bitkiden çıkarılan, günümüzde kimyasal yolla hazırlanan boyamaddesidir. Edirne kırmızısı, Türk kırmızısı olarak ta bilinir. Kimyasal açıdan bakıldığında tutturucularla birlikte kullanılması gerekir ve tutturucunun türüne göre, kırmızı, siyah ya da mor gibi değişik renkler elde edilebilir.

Alizarin rubia tuncturium bitkisinin köklerinden elde edilen kırmızı renk veren bir organik pigmenttir. Kimyasal formülü 1,2-dihidroksi naftokinan olan bu boyar maddeden yola çıkılarak günümüzde bir çok alizarin türevi boyarmadde elde edilmiştir.

Bitkisel Boyalar; Bu boyalara kök boyalarda denilir. Bazı bitkilerin değişik yerlerinde, çiçek, yaprak, kabuk, odun veya kök yosun olabilir. Yurdumuzda boya bitkileri çok eskiden beri çeşitli işlerde kullanılmıştır

Alizarin Boya Nedir; Bir tür kökboyasıdır. Sonradan suni olarak Avrupa’da elde edilmiştir. Geçmiş yıllarda yazmacılıkta çokça kullanılmıştır. Suni boyalarla yazmaları renklendirme işlemi doğrudan veya mordandı boyama şeklinde olur.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.