Tekstilde Az Bilinen Kumaş İsimleri | KumasBilgi.com

Tekstilde Az Bilinen Kumaş İsimleri



İplik : Kumaşlar ipliklerden dokunur. Pamuk, Polyester, Bambu gibi iplikler değişik şekillerde bir araya gelerek kumaşları oluşturur. Pamuk ve Bambu gibi doğal ürünler vücuttaki teri çabuk emdiği ve vücudun nefes almasını sağladığı için daha iyi bir tercihtir. Pamuk, ev tekstili sektöründe yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir.

İplik Sayısı : İplik sayısı kumaşın kalitesini belirleyen en önemli etmendir. Kısaca bir cm2 deki atkı ve çözgü ipliği sayılarının toplamı olarak ifade edilebilir. cm2 deki iplik sayısı arttıkça kumaşın kalitesi artar, daha yumuşak ve dayanıklı olur.

SATEN KUMAŞ: % 100 Pamuk liflerinden üretilmiş penye iplikler ile yüksek sıklıkta dörde bir bağlantılı saten örgüsü ile dokunur. Bu sayede parlaklık, tuşe ve dökümlülük kazanır.
120 tel / cm2

PERCALE (POPLİN) KUMAŞ: % 100 Pamuktan ince penye lifleri ile üretilmiştir. İpliklerin birbiri ile bağlantısı birebirdir. Kumaşın yüzeyi düzenli yapısı sık ve örtücüdür.
70 tel / cm2

RANFORCE ( MAXIFORCE / COTONFORCE ) KUMAŞ: % 100 Pamuktan yapılmış ve kumaş yüzeyindeki ipliklerin oluşturduğu doku ile hava geçirgenliği yüksektir.
57 tel / cm2

CRETON KUMAŞ: % 100 Pamuktan yapılmış ve kumaş yüzeyindeki ipliklerin oluşturduğu doku ile hava geçirgenliği yüksektir.
44 tel / cm2

BAMBU KUMAŞ: Bu kumaşların dokumasında kullanılan özel elyaf, bambu ağacından elde edilen doğal bir elyaftır. Bambu elyafının kimyasal yapısı sayesinde üzerinde bakterilerin hızlı çoğalmasına karşı dirençlidir. Bambu ürünler yumuşak bir dokunuş hissi yaratır. Bu his bambu elyafının doğallığının bir simgesi olarak pamuklu ürünlere rakip bir ürün olmasını sağlar.

MODAL KUMAŞ: Kayın ağacından üretilen Modal, tamamıyla doğal, yaş ve kuru mukavemeti yüksek bir lif çeşididir. Yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Nem transfer özelliği gayet iyidir. Modal iplikle örülen veya dokunan kumaşlar yumuşak tuşeye sahiptir.

TERRY COTTON / POLY COTTON KUMAŞ: Terry Cotton (Poly Cotton) kumaş; Pamuk ve PES (Polyester) karışımından oluşan ütülenmesi kolay bir kumaştır.

POLYESTER KUMAŞ: % 100 polyester elyafı, özel üretim teknikleri ile üretilmesi sayesinde, ipeksi bir dokunuş ve göz alıcı bir parlaklığa sahip kumaştır. Kaygan ve yumuşak yapısıyla son derece estetik bir görüntüye sahiptir. Kolay kurur ve ütülenir. Defalarca yıkandığında bile ilk günkü parlaklığını muhafaza eder.

ORGANİK ÜRÜNLER: Bu ürünlerde kullanılan pamuk; tarladaki üretim aşamasından itibaren organik yöntemlerle üretilir. Üretim evresinde hiç bir sentetik gübre, sentetik böcek veya zirai araç kullanılmaz. Tarladan toplanan pamuk tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen aşamaların tümünde sadece "Uluslararası Organik Tekstil Standartları" (GOTS) nda belirlenmiş işlemler ve kimyasallar uygulanmaktadır. Organik hammaddeden üretilen kumaşların yanı sıra, ürünlerde kullanılan aksesuarlar da GOTS a uygun aşamalardan geçmektedir.

Jakar nedir ? Desenin; çeşitli ipliklerin farklı şekillerde birleşmesi ile elde edildiği dokuma türüdür. Kendinden desenli olarak da adlandırılır.

Emprime nedir ? Değişik renkte boya kullanılarak, kumaş üzerine desen ve zemin basma işlemidir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.