Mix Kumaş Nedir? Yün Mix Kumaş Özellikleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Mix Kumaş Nedir? Yün Mix Kumaş Özellikleri Nelerdir?



Karışım kumaşlar için söylenen bir kavram olan mix kumaş nedir? Mix kumaşlar nasıl elde edilir? En popüler mix kumaşlar nelerdir?

Mix Kumaş Nedir?

Mix kumaşlar aynı melanj kumaş gibi karışım kumaşlardır. Yün mix kumaş, pamuk mix kumaş gibi kumaş isimlerini duyabilirsiniz. Peki yün mix kumaş nedir ve özellikleri nelerdir?

Mix kumaşlarda hangi kumaşların kullanıldığı en önemli etkendir. Örneğin yün kumaş akrilik ile karıştırıldığında farklı bir sonuç, polyester ile karıştırıldığında farklı bir sonuç ortaya çıkar. Bunun için üretici firmalar ürettikleri ürünlere kullanılan kumaşların oranını yazarlar. Almış olduğunuz ürünün etiketine baktığınızda, %50 wool, %30 polyacrylic, %5 elastane, %15 polyamide gibi oranlar görebilirsiniz. Bu oranlar size almış olduğunuz ürünün genel özelliklerini sunmaktadır.

Mix Kumaş Nasıl Olur?

Belirttiğimiz oranlara baktığımızda kumaşlar hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Örneğin sentetik elyaflar çok iyi ürün doğal olmayan bir kumaş haline gelir. Yün, pamuk gibi kumaşlar ile mix kumaş elde edilmiş ise o ürün doğal bir kumaş haline gelir. Terletmesi, nefes alabilmesi, rahat olması, makinede yıkanabilmesi tamamen bu duruma bağlıdır. Karışıma elastane katılarak kumaşın esnek olabilmesi de sağlanabilmektedir. Elyafların kullanıldığı her alanda bu tarz karışımlar mutlaka kullanılmaktadır. Örneğin ipliğin sık kullanıldığı alanlardan biri de halıcılıktır. Halı üretiminde de bambu ve tencel kumaşlar karıştırılabilmektedir. Akrilik ve polyester iplikler de halı üretiminde mi karışım elde edilen elyaflardandır.

Mix kumaş farklı farklı bir çok alanda kullanılabilmektedir. Çoraptan atkıya, kazaktan cekete kadar birçok üründe mix kumaşları görebilirsiniz. Hemen hemen her alanda rahatlıkla kullanabilen kumaşlardır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.