Rotasyon Baskı Nedir? | KumasBilgi.com

Rotasyon Baskı Nedir?


Rotasyon baskı, uzun metraj baskılarda en avantajlı baskı tekniğidir.

Bu yöntemde, basılacak kumaş geniş bir kauçuk bant üzerinde sürekli olarak dönen baskı silindirlerinin altından geçer. Makine parkı ve ilk yatırım maliyeti olarak en pahalı baskı tekniğidir. Üretim hızı rulo ve düz şablonlu film-druck baskıdan daha yüksektir.

Günümüzde ulaşılan maksimum hız, kuramsal olarak 90m/dk. Ergonomik olarak 40-50m/dk.’dır. Bu rakam; kumaş kalınlığına, basılacak desene, işlem hızına, makine çeşidine ve ustanın tecrübesine göre değişir. Fabrikalardan alınan bilgilere göre saatteki üretimi 2400–3000 metre arasındadır.

İşlem kabaca şöyledir: Basılacak kumaş, girişte açıcılar ve kenar kılavuzları yardımıyla muntazam bir halde baskı kısmına sevk edilir ve bu ikinci bölümde ilk başlarda sonsuz blankete yapıştırılır. Makinelerin giriş bölümlerinde daha temiz ve net baskıların sağlanabilmesi amacı ile baskı yapılacak yüz, vakumlu temizleyiciler ve/veya fırçalama üniteleri ile temizlenir. Rotasyon desen şablonlarının basacak kısımlarında delikler bulunur, basmayacak kısımları ise lakla kapatılmıştır.

Baskı patı, bir pompa ile şablon içine verilir ve rakleler yardımıyla şablondaki delik yerlerden kumaşa akatarılır. Genel anlamda, kauçuk yada çelik lame ya da silindir şeklinde magnetik çubuk rakleler kullanılır. Şablona verilen boya patının seviyesi, özel elektrikli yada optik bir sistemle denetim edilir.

Rotasyon baskı yönteminde yan yana iki ayrı kumaş basılabilmektedir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.