Akrilik Kumaş Hakkında Bilmeniz Gerekenler | KumasBilgi.com

Akrilik Kumaş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Giyeceğiniz ürün için bir kumaş seçerken, malzeme türünü dikkate alıyor musunuz? Kumaşın pamuk, polyester veya akrilik olup olmadığını bilmek, kumaşın nasıl performans göstereceği hakkında size çok şey söyleyebilir. Bu iş için en iyi malzemeyi seçmenize yardımcı olmak için, akrilik kumaşın artılarını ve eksilerini, varyasyonlarını ve kaynağını inceleyeceğiz.


Akrilik Nedir?

Akrilik, başlangıçta yüne alternatif olarak geliştirilen sentetik bir insan yapımı kumaştır. Bugün dayanıklılığı ve bakım kolaylığı için yaygın olarak popüler bir kumaştır. Akrilik giyim, döşeme, kilim, tenteler, tekne ve araç kapakları, Bagaj, battaniye ve doldurulmuş hayvanlarda kullanılır.

Akrilik Nasıl Üretilir?

Akrilik, Polipropilen plastikten elde edilen renksiz yanıcı bir sıvı olan Akrilonitrilden yapılır. Diğer kimyasallarla birleştirilir ve bir eğirme çözeltisine yerleştirilir. Karışım daha sonra hava ile doldurulmuş alana enjekte edilir ve kuru olarak döndürülür veya suya püskürtülür ve ıslak olarak döndürülür. Lifler daha sonra yıkanır, kurutulur ve kıvrılır. Bu aşamada, lifler ya uzun ve sürekli ”çekme" lifleridir ya da yün ya da pamuk gibi kısa “ştapel” lifleridir. Akrilik lif iki tür kumaş içine dokunmuş, farklı bir görünüm elde edilebilir.

Akrilik Avantajları

  1. Dayanıklı ve sağlam
  2. Renkleri solmaz
  3. Büzülmeye karşı dayanıklıdır, çekme yapmaz
  4. Kırışmaz
  5. Toprak ve yağa dayanıklı
  6. Güneş ışığına ve solmaya karşı dayanıklıdır
  7. Nem tutmaz
  8. Hızlı kurutma
  9. Küf ve böceklere karşı dayanıklıdır
  10. Şaşırtıcı derecede yumuşak
  11. Kolay temizlenebilir

Akrilik Dezavantajları

Akrilik birkaç dezavantaja sahiptir. Kumaş doğal olarak hidrofobiktir (suyu itme eğilimi), bu da bir artı olabilir, ancak bu özellik aynı zamanda kumaşı statik elektrik yaratmaya eğilimli hale getirir. Ayrıca kolayca yandığı ve söndürülmesi zor olduğu bilinmektedir.

Akrilik en aşınmaya dayanıklı kumaş değildir. Bununla birlikte, çoğu uygulama için, yüksek aşınma alanlarına daha aşınmaya dayanıklı bir kumaşın sürtünme koruma yamalarının eklenmesi kumaşı güçlendirecektir.

Ayrıca, bazı akrilik kumaşlar hap biliniyor, her yerde küçük pamuk topu gibi görünen şey bırakarak boncuklanma yapabilir.

Akrilikler Nasıl Değişir

Tüm akrilikler aynı doğal özelliklerden bazılarına sahip olsa da, bir kumaşın performans şeklini değiştirebilecek birçok değişken vardır. En yaygın varyanslardan ikisi örgü ve kimyasal veya topikal katkı maddeleridir.

Çok sıkı bir örgü ile dokunmuş bir akrilik, suyun kumaştan sızmasını önleyecektir. Bununla birlikte, daha gevşek, daha açık bir örgüye sahip akrilikler daha az suya dayanıklıdır, çünkü su lifler arasında kalan deliklerden geçebilir.

Gördüğünüz gibi, akrilik birçok avantaja sahiptir ve çok yönlü bir kumaş olabilir. Farklı örgüler ve tedaviler bu elyafı çok çeşitli kullanımlar için uygun hale getirir. Evinizde veya teknenizde akrilik deneyin.

Projeleriniz için akrilik kumaş kullandınız mı? Senin için nasıl performans gösterdiler? Tecrübelerini yorum olarak gönderebilirsin.

 

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.