Yün Kumaş Özellikleri, Wool Ne Demek | KumasBilgi.com

Yün Kumaş Özellikleri, Wool Ne Demek



Yün nedir?

Yün, kışlar için sıcak giysiler üretmek üzere iplik haline getirilen hayvan tüylerinden elde edilen doğal kumaştır. Dayanıklılığı ile bilinir termal yalıtım özelliği, çeşitli hayvan tüylerine bağlıdır. Pamuktan sonra yün dünyada en çok kullanılan tekstildir.

Yün, belirli uygulamalar için benzersiz kılan %97 protein ve %3 yağdan oluşur. Yün, doğal kıvrımlar gibi çeşitli özelliklere sahiptir yün yalıtım özelliklerine katkıda bulunur yünlü kumaşın hacimliliği doğal olarak havaya dokunur.

Farklı yün türleri nelerdir?:

  1. Merinos Yünü- Farklı giysiler ve endüstriyel malzemeler yapmak için kullanılan merinos koyunlarından elde edilen dünyada en çok kullanılan yündür. Çapı 20 mikrondur ve bu da kaliteli ürünler üretir.
  2. Kaşmir Yünü-Keşmir bölgesinin tüylü keçilerinden elde edilen en pahalı yündür. Keşmir keçilerinin yılda 150 gram yün üretmesi nedeniyle fiyatı yüksektir.
  3. Tiftik Yünü-Angora keçisinden elde edilen, doğal olarak oldukça kıvrımlı yünlü tekstiller olan kalın ve dalgalı saç yününe sahiptir. 

Yün Kumaşın Tarihi


Yün, koyunlardan ve diğer bazı hayvanlardan elde edilen bir lif türüdür. Keçilerden elde edilen yünlere kaşmir ve tiftik, miskoksenden qiviut ve tavşan - angora denir. Kumaşlar için kullanılır, çünkü döndürülmesi kolaydır (tek tek lifler birbirine yapışır ve bir arada kalır). Ayrıca hava - ısı ile hava korumak için ve neden daha hantal olduğunu çünkü ölçekleme ve kıvrım vardır. Bu, vücudun dışarıdaki soğuktan değil, aynı zamanda ısıdan izole edilmesine yardımcı olur. Yünü hissetmek de kolaydır.

İnsan ırkının evcil koyunlar rağmen 7000BC 9000BC arası yünlü daha kıllı olduklarını ve 6000BC etrafında seçim tarafından yetiştirilmiş bir yerde olmalı. İlk dokuma yün giysiler 400BC 300BC tarih. Aynı zamanda yünlü koyunlar Yakın Doğu'dan Avrupa'ya geldi. Başlangıçta, yün koyunlardan elle veya bronz taraklarla koparıldı. İlk kesme Demir Çağı'nda ortaya çıktı. Roma döneminde, en iyi yün, İtalya'nın güneyindeki bugünkü Puglia'da bir sahil kenti olan Tarentum'dan geldi.

Ortaçağda yün ticareti ciddi bir iş haline geldi ve Şampanya gibi tüm fuar serileri esas olarak yün ticaretine dayanıyordu ve tüm bölgelerin ekonomisi buna bağlıydı. Başlıca ham yün ihracatçıları İngiltere ve Kastilya idi. Yün ticareti İngiltere için o kadar önemliydi ki, yün ihracatına özel vergi kanunları koydu ve Lordlar Kamarası başkanı, yün ticaretinin üstünlüğünün sembolü olan yünle doldurulmuş bir sandalye olan "Yün Çuvalı" na oturdu. Restorasyondan sonra ince ingiliz yünü uluslararası pazarda ipek ile rekabet etmeye başladı.

Medici ve Floransa'nın diğer büyük evleri zenginliklerini yün üzerine kurulu tekstil sanayileri üzerine kurmuşlardı. 16. Yüzyılda İspanya, yalnızca kraliyet izniyle çok değerli bir yün türü veren bir gemi türü olan Merinos kuzularının ihracatına izin verdi. Alman yün pazarı zamanla İngiliz yününü ele geçirdi ve bu da Avustralya'nın koyun yetiştiriciliğine dayanan sömürge ekonomisi tarafından ele geçirildi.

20.yüzyılın ortalarında sentetik liflerin ortaya çıkması nedeniyle yün üretimi düşmektedir. Makinede yıkanabilmesi ve çamaşır makinesinde kurutulabilmesi için özel olarak işlenmiş bir yün türü olan süper yıkama yünü (veya yıkanabilir yün) ilk olarak 1970'lerin başında ortaya çıkmıştır. Bu tür yünler, yünün asit içinde yıkanması veya elyafın bir polimer ile kaplanmasıyla üretilir. Her iki yöntem de işlenmemiş yünü suda yıkarken birbirine yapışan pul sayısını azaltır ve büzülmeye neden olur. 2007 Yılında, Japonya'da Avustralya Merinos yününden duşta yıkanabilen ve ütülemeye gerek kalmadan birkaç saat içinde kurutulabilen yeni bir yün takım elbise üretildi.
Yün genellikle giysiler için kullanılır, ancak battaniyeler, at halıları için de kullanılır.

Yünü Öne Çıkaran Nedir

  • Yün son derece sıcak tutar ve havanın ısıyı korumasına izin verir. 
  • Yüksek su direncine sahiptir ve sızmaya başlamadan önce kendi ağırlığının %30'unu suda tutar. 
  • Yün, 3 ila 4 ay içinde ayrışabilen biyolojik olarak parçalanabilen bir kumaştır. ayrışma süresi, toprağın çeşitliliğine, iklime, karakteristiğe bağlıdır. 
  • Tek tek liflere parçalanmış ve yeni giysiler yapmak için yeniden kullanılan geri dönüştürülebilir kumaştır.

Dokusu

Yumuşak ve orta fırçalanmış

Düşme

Hayır

Parlaklık

Doğal parlaklık

Saflık

Hayır



Uygulama ve Kullanım

Yünlü kumaş, kazak, şapka, eldiven ve diğer aksesuar ve giyim türlerinde yaygın olarak kullanılır ve dayanıklılığı ve alev geciktirici nitelikleri nedeniyle endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.

Giyecek

Evet

Ev Mobilyası

Evet

Aksesuar

Evet

Yün Kumaşlarda Yeni Teknolojiler

  1. Aleve dayanıklı kumaş ağır, esnek değildir ve giyilmesi rahatsız edicidir Bilim adamı, alev korumasını iyileştirmek ve kumaşı nefes alabilen ve emici hale getirmek için rahat giymek için yün özellikleri üzerinde çalışır.
  2. Dijital baskı: Dijital baskı seçerken kimyasallar ve su kullanımı önemli ölçüde azalır ve mürekkepler çevresel etkiyi en aza indirmek için geri dönüştürülebilir.
  3. Teknoloji, ayakkabılarda yün kullanımını kolaylaştırdı. Bir ayakkabılık farklı iplikler yün ile birleştirerek, konfor ve sıcaklık (koku giderici), kuruluk, nefes, tazelik teşvik etmek yün doğal özellikleri üzerine çekiyor.

Yünün Gerçekliğini Nasıl Öğrenebilirim?

Yanma testi: Orijinal yünlü kumaş yanacak ve sabit yanmayı koruyacaktır. Yanmış yün kumaşın yanan tüy kokusu vardır. Bu, lifli malzemeyi ve diğer malzemeleri tanımlamak içindir.

Yün Bakım Talimatları

  • Sentetik karışım ipliklerden yapılmışsa %100 hayvan ipliği olan yünlü kumaş için tercih edilen el yıkama, makinede yıkama yapabilir ve bir yün deterjanı ve yumuşak/yün döngüsü seçebilir. 
  • Doğrudan ısı veya güneş ışığından uzakta kurutun. 
  • İyi durumda tutmak için mevsimde bir kez kuru temizleme yeterlidir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.