Kumaş Boyahane Nedir? | KumasBilgi.com

Kumaş Boyahane Nedir?


Boyahane, boya ve hane (yer, ev) birleşimi ile boya ve boyama işi yapılan yer. Boyahaneler tekstil ürünlerinin renklendirildiği ve çekmezlik, su iticilik vb. değişik özelliklerinin kazandırıldığı son bitim işlemlerinin yapıldığı bölümlerdir.

Boyahanelerin çoğunda boyama işlemlerinin yanında baskı işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Boyahanelerde boyama işlemleri, genellikle boya jetleri adında olan kazanlarda, kumaşın belli bir sıcaklık ve basınç altında, belli sürelerle işleme doğal olarak tutularak, kimyasal işlemler sonucunda gerçekleştirilmektedir.

Boyama işlemi, boya jetlerine yüklenen boyama diyagramlarına göre yürütülmekte, gereken kimyasallar otomatik dozajlama sistemi olan yerlerde el değmeden otomatikman, diğer işletmelerde ise elle jetin içine sevk edilmektedir.

Renklendirmeyi elde eden toz boyar maddeler boya mutfaklarında hassas tartılarda tartılarak ilave tanklarında çözdürüldükten sonra jet içine gönderilmektedir. Boyama işlemi bittikten sonrasında aynı jet içerisinde yıkama işlemi yapılmakta, daha sonra ise kumaş açılarak ramöz makinelerinde kurutma ve en-boy ayarlaması ve isteğe bakılırsa öteki bitim işlemleri yapılarak kullanıma hazır hale gelmektedir.

Sorularınızı yorum kısmından bizlere ulaştırabilirsiniz.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.