Batik Kumaş Boyama Tekniği | KumasBilgi.com

Batik Kumaş Boyama Tekniği


Batik: Kumaş, deri ya da kâğıt süslemede kullanılan bir boyama yöntemine verilen isimdir.

Biraz gayret sarf ederek kolayca öğrenebileceğiniz bir tekniktir kumaş boyama sanatı batik. Birbirinden güzel örnekler çıkarabilir ve günlük yaşamızda kullanabileceğiniz sadece size özel, sizin yaptığın ve bir başkasında olmayan renk ve desenlerle hayatınıza bir renk katabilir el becerinizi  geliştirirken bir yandan da yeteneğiniz konusunda kendinizi sınamış olursunuz...

Batik Boyama Nasıl Yapılır

Boyamak için seçtiğiniz kumaşı düz bir alana yerleştirin. Kumaşınızın boyanacak kısmının alt tarafına kalın bir kağıt parçası veya karton gibi bir şey koyun, bu alt kısmına boya geçmemesini sağlayacaktır. Renklerinizi seçin ve hazırlayın. Kullanacağınız renkteki  kumaş boyasından bir miktar alıp paletin üzerine koyun. Boyanız çok katı ise biraz su ekleyebilirsiniz, çok cıvık olursa boya katarak uygun kıvamı yakalayınız. Boyayacağınız alan geniş ise kalın fırça, değil ise ince fırça ileilk önce en arkadaki renklerden (arkaplan) ve en üstten boyamaya başlayınız. Dalgalı bir görüntü istemiyorsanız fırça darbelerinizi hep aynı yönde vurmalısınız. Başka bir renk kullanacağınız zaman fırçanızı daha önceden bir kabın içinde hazır ettiğiniz temiz su temizleyin, aksi takdirde kullanacağınız diğer rengin tonunda farklılaşma görülecektir. 

Kumaş boyamada kopyalama yöntemi nasıl yapılır?

Kopyalamak istediğiniz desen kağıdı kumaşa sabitlemek için iğnelenir. Kumaş ile iğnelediğiniz desen arasına karbon kağıdı yerleştirilir. Desenin üstünden kalemle geçilerek desen kumaşa aktarılır. Metalik yaldız ile desenin üzerinden kontür çizilerek geçilir. Daha sonra kontürün iç kısmı uygun kumaş boyası ile renklendirilir. 

Batik tekniği ile neler yapılır?

Kısaca kumaş adı geçen heryerde bu tekniği uygulayabilir ve çok başarılı ve şaşırtıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Genel olarak en sık kullanım alanları şunlardır: Kırlent, oda takımları, masa örtüleri, perdeler, mutfak takımları, fular, bluz, eşarp, yazma,  abajur, mendil, pano, çanta, kumaştan yapılmış terlik ayakkabı, ahşaptan yapılan takılar, deri üzerine, kağıt üzerine... 

KULLANILAN MALZEMELER:

Kumaş, fırça, parşömen kağıdı, kalem, kumaş boyası, palet, su kabı.

Boyama tekniği; Kumaş boyada  farklı teknikler kullanılarak değişik sonuçlar elde edebiliriz. Mesela kontür çekme tekniğinde olduğu gibi. Desenin  kenarındaki çizgilerin üzerinden fırça ile tek bir hat olarak geçirilmesi gibi. 
Düz boyama tekniği: Seçilen desenin, motifin tek renk üzerinden kumaşa boyanmasına verilen isimdir. Kullanılan rengin koyu tonuyla çerçeve de yapılabilir. 
Tonlayarak boyama tekniği: Bir rengin farklı tonlarını aynı desen üzerinde renk geçişi yapılarak uygulanan tekniğe verilen isimdir. En açık tondan koyuya doğru veya tam tersi de uygulanarak boyama yapılır. 
Sırma & Maraş işi: Maraş işi boyamanın en belirgin özelliği tek yüzlü bir işleme olmasıdır. Desenin altı özel olarak hazırlanan karton ile kabartılıp yedi kat sırma desen üzerinden atlatılarak kenarlarda içlik ile karşılıklı tutturulur. Aynı işlem yanyana uygulanarak işlenir. 
Renk seçimi ve uyumu: Renk uyumu desenin ön plana çıkması açısından çok önemlidir. Bu yüzden birbiriyle uyumlu renkler seçilmelidir. Bunun yanında renkleri aynı oranda kullanmak ürüne monoton bir hava verecektir. Birbirine uyumlu farklı renkleri farklı oranlarda kullanmak desene canlılık katacaktır. Açık ve koyu renkleri birarada kullanarak bunu sağlayabiliriz. Alanlı çalışmalarda desenin içi genellikle açık renklerin hakim olacağı şekilde doldurulmalıdır.

Boyama hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar 

Kumaş üzerine deseni çizdikten sonra renk denemesi yapmadan boyaya geçmeyin. Kumaş üzerinde seçtiğiniz renk beklediğiniz tonda çıkmayabilir. Bunun için boyamanın hemen öncesinde minik bir kumaş üzerinde renginizi test edebilirsiniz. Beklediğiniz ton çıktığı takdirde bu rengi gönül rahatlığıyla esas kumaşınızın üzerinde uygulayabilirsiniz. 

Boyama yaparken kumaş kalın ise boyayı fazla miktarda sürmelisiniz. Kabartma boya kullanırken boya çok çabuk kuruduğu için hızlı bir şekilde çalışmanız gerekecektir. Boyayı eşit miktarda ve düzgünce sürmelisiniz. Boyanan yüzeyin üzerine tekrar boya sürmemelisiniz. 
  • Boyama yapılacak kumaş temiz olmalı ve kırışık olmamalı 
  • Farklı markaların boyalarını karıştırarak bir arada kullanmamalıyız. 
  • İlk aşamada kolay ve küçük işler denemelisiniz. 
  • Boyalar kullanılmadan önce mutlaka çalkalamalısınız. 
  • Sık sık yıkanacak kumaşları az kabartmalısınız. 
  • Sık sık yıkanacak kumaşlarda pul, sim işi az kullanmamalısınız. 
  • Kabartma boyalara her kullanımdan önce 2 damla su ilave etmelisiniz. 
  • Kenar kesiminde kumaşın dağılmaması için kumaşın tersine tırnak cilası sürebilirsiniz. 
  • Boyama yapılacak kumaşın altına lüzumsuz pamuklu bir bez veya karton koyabilirsiniz 

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.