Re-Cycle Polyester Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Re-Cycle Polyester Kumaş Nedir, Özellikleri Nelerdir?



Re-Cycle (Geri Dönüştürülmüş) Polyester Nedir?

Geri dönüştürülmüş polyester, tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde atletik ve moda giyim için kumaş yapmak için yaygın olarak kullanılan bir kumaştır. Plastik şişeler gibi polyester atıklardan yapılmış geri dönüştürülmüş plastik elyaflar içerir.

Geri dönüştürülmüş polyester, hammaddeden üretilen saf polyester elyaflara kıyasla birçok avantaj sunar. En önemli fayda, daha düşük çevresel etkisidir. Yenilikçi polyester elyaf, sera gazı emisyonlarını, su ve enerji tüketimini azaltır. Tekstil kumaşlarında kullanılabilecek dayanıklı, sürdürülebilir lifler oluşturmak için plastik atıkları depolama alanlarından uzaklaştırır.

Artan çevre bilinci, moda endüstrisinde sürdürülebilirliğin önem kazanmasını sağlar. İnsanlar, hayvanlar ve gezegen için artan endişeler, tasarımcıları yeni kıyafetler yaratmak için geri dönüştürülmüş polyester kullanmaya itiyor. Moda dünyasında kullanılan geri dönüştürülmüş polyester kumaşlar ve sürdürülebilirliği hakkında bilmeniz gereken her şey burada.

Re-Cycle Polyester Nasıl Üretilir?

Polyester, petrol bazlı kimyasallardan veya petrokimya ürünlerinden elde edilen sentetik malzemelerden yapılır. Polyester ayrıca polietilen tereftalat (PET) olarak da bilinir.

Polyester, moda dünyasında giyim ve aksesuarlar için kullanılan en popüler elyaftır. Polyester elyafların üretimi, yağdan türetilmiş malzemelerden yapılan sentezlenmiş polimer bileşiklerinin polimerizasyonunu içerir.

Geri dönüştürülmüş polyester, petrol hammaddesine daha çevre dostu bir alternatiftir. Üretim süreci PET plastik şişelerin toplanması ile başlar.

Şişeler sıralanır, doğranır, eritilir ve geri dönüştürülmüş polyester yongalara yeniden formüle edilir. Talaşlar daha sonra eritilir ve uzun polyester elyaf filamentleri oluşturmak için eğirme yoluyla ekstrüde edilir.

Polyesterin çevresel etkisi

PET şişeler de dahil olmak üzere plastik atıklar hızla küresel bir çevresel ve sosyal sorun haline geliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından bildirildiği gibi, her yıl dünya 300 milyon tondan fazla plastik üretiyor. Yılda sekiz milyon ton plastik okyanusa atılıyor. Tüm plastiklerin %10'undan azı geri dönüştürülür.

Hammadde temini, ekstraksiyonu ve tekstil üretimi, modanın feci çevresel etkisine büyük ölçüde katkıda bulunur. Giysiler için polyester gibi geri dönüştürülmüş elyafların kullanılması modanın etkisini azaltır.

Geri dönüştürülmüş polyester biyolojik olarak parçalanabilir değildir.

Geri dönüştürülmüş polyesterin en büyük dezavantajı çevre üzerindeki etkisidir. Geri dönüştürüldüğünde bile, polyester yenilenebilir, biyolojik olarak parçalanabilir veya kompostlanabilir değildir.

Polyester elyafların ayrışması yüzlerce yıl alır. Polyester parçalandıkça, çevreye toksik kimyasallar ve sera gazları salgılar.

Polyesterden yapılmış sentetik kumaşlar ekosistemleri ve doğayı yok eder. Her yıl düzenli depolama alanlarına giren yüksek miktarda giysi israfına katkıda bulunurlar.

Geri dönüşümlü polyester kumaşlar ve mikrofiberler

Polyester kumaşların yıkanması bile plastik mikrofiberleri tüm gıda zincirlerini kirleten, kara ve deniz vahşi yaşamını öldüren ve insan sağlığını tehlikeye atan suyollarına bırakır.

Sıhhi tesisat ve kanalizasyon sistemlerimizden kaçıyorlar. Su bizim bu lifler nehirler, göller ve okyanuslar için taşımaları çamaşır makineleri ihraç.

Dünya okyanuslarına giren tekstil mikrofiberlerinin hacmi endişe verici bir oranda artmaktadır.

Sentetik kumaşların yaklaşık %60'ı fosil yakıtlardan yapılmıştır. Ve her yıl 50 milyar plastik şişeye eşdeğer yarım milyon ton plastik mikrofiber okyanusa atılıyor.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.