Dünyanın En Çevreci 5 Kumaş Türü | KumasBilgi.com

Dünyanın En Çevreci 5 Kumaş Türü

En iyi çevre dostu kumaşlar nelerdir? Giysi ve güzel giysiler yapmak için kullanılan bazı kumaşlar düşündüğünüz kadar çevre dostu ve sürdürülebilir değildir. 



Bir kumaşın üretmek için yüksek miktarda kaynak kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirim? Satın aldığınız giysilerin çok fazla su, enerji ve toksin kimyasal gerektirmediğinden nasıl emin olabilirsiniz?

Ne yazık ki, tüm kumaşlar çevre dostu değildir. Artan çevre bilinciyle, birçok insan moda endüstrisinin gezegen ve yaşayanları üzerindeki felaket etkisinin farkındadır.

Moda endüstrisi, dünyanın en büyük kirleticilerinden biridir. Büyük tekstil atıkları, su, hava, toprak kirliliği, toksin kimyasallar, sera gazı emisyonlarından sorumludur.

Kürk, deri, tüy, yün ve ipek gibi hayvan bazlı malzemeler etik değildir ve canlıların sömürülmesini teşvik eder. Ayrıca çevreye geri dönüşü olmayan hasara neden olurlar ve en iyi şekilde önlenirler.

Neyse ki, birçok sürdürülebilir ve çevre dostu alternatif var. İşte en iyi çevre dostu ve sürdürülebilir kumaşlar.

1. Organik Pamuk


Organik pamuk en popüler çevre dostu ve sürdürülebilir kumaştır. Hafif ve dayanıklı, yıkanması ve bakımı kolaydır. 

Pamuk doğal bir elyaftır. Biyolojik olarak parçalanabilir. Ancak büyümesi için tonlarca kimyasal ve su gerekir.

Geleneksel pamuk üretimi biyo çeşitliliği ve toprak verimliliğini yok eder. Sağlık sorunları yaratır ve vahşi yaşamı öldürür çünkü pestisitler, herbisitler ve toksin kimyasallar içeren böcek öldürücüler kullanır.

Öte yandan, organik pamuk GDO içermez ve insan yapımı pestisitler, herbisitler veya gübreler olmadan yetiştirilir.

Organik pamuğun normal pamuğa göre birçok çevresel faydası vardır. Tatlı su kaynaklarının asitlenmesine ve ötrofikasyonuna katkıda bulunma olasılığı daha düşüktür. Toprak verimliliğine ve biyo-çeşitliliğe yardımcı olur.

Geleneksel pamuk yerine organik yetiştirerek, çiftçiler potansiyel olarak 218 milyar litre su ve 92.5 milyon kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirler.

Tüm organik pamuğun %80'i su formundaki yağışlarla yetiştirilir ve bu da yerel su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltır.

Organik pamuk, Uluslararası Organik Tarım hareketleri Federasyonu (IFOAM) tarafından onaylanan bir standarda göre yetiştirilmeli ve sertifikalandırılmalıdır.

2. Geri dönüştürülmüş pamuk


Geri dönüştürülmüş pamuk, organik pamuktan daha çevre dostu bir giyim kumaşıdır. Geleneksel pamuk üretimi sırasında üretilen ek tekstil atıklarını sınırlar. 

Pamuk, su, enerji, emek, böcek ilaçları ve böcek öldürücüler açısından son derece yoğun bir üründür. Bununla birlikte, geri dönüştürülmüş pamuk, geleneksel veya organik pamuktan çok daha az kaynak gerektirir.

Geri dönüştürülmüş pamuk hafif ve nefes alabilir, çabuk kurur ve dayanıklıdır. Tüketim sonrası ve endüstriyel sonrası pamuk atıklarından yapılmaktadır. Geri dönüştürülmüş pamuk üretmek için pahalı ve bulması da zordur.

3. Organik kenevir

Organik kenevir en çevre dostu ve sürdürülebilir kumaşlardan biridir. Herbisitler, böcek ilaçları veya kimyasal gübreler olmadan yetiştirilir.

Doğal bir kumaştır, biyo-bazlıdır ve biyolojik olarak parçalanabilir. Kenevir bitkisi büyümek için çok fazla su gerektirmez.

Doğal, yumuşak, nefes alabilen, hafif, dayanıklı, hipoalerjenik ve antibakteriyel kenevir giysileri üretmek mümkündür.

Kenevir, dünyanın en eski tekstil liflerinden biridir ve 10.000 yıl önce giyim yapmak için kullanılmıştır. Çevreyi de koruyan yüksek kaliteli ve şık giysiler yapmak için mükemmel bir seçimdir.

Kenevir ayrıca çoğu ağaçtan daha hızlı ve daha kolay büyür. Çok yüksek bir verim vardır. Bir dönümlük kenevir, bir dönümlük pamuktan iki ile üç kat daha fazla lif üretebilir.

4. Organik keten 

Organik keten, keten elyafından yapılmış bir tekstildir. Dayanıklı, çabuk kuruyan, nem emici, hafif ve antimikrobiyaldir.

Keten, giyim endüstrisinde çevre dostu ve sosyal olarak sorumlu kıyafetler yapmak için oldukça popülerdir. Aynı zamanda nefes alabilen, yumuşak, rahat, serin ve lüks olan çok sürdürülebilir bir malzemedir.

Tarihte, keten kumaş lüks, değerlilik ve savurganlığı sembolize etti. Orta Çağ'da yemek masalarında otorite ve zenginlik sergilemek için bir güç sembolü olarak kullanılmıştır.

Keten çok lüks bir kumaş ve üst düzey giysiler için mükemmel bir seçim olarak kabul edilir.

Keten doğal bir kumaştır, biyo-bazlı, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülebilir. Doğal ve yenilenebilir bir kaynaktan yapılır: keten bitkisi.

Keten bitkisinin büyümesi için pamuktan daha az su gerekir. Avrupa, dünya çapında tüm keten liflerinin %85'inden fazlasını üretmektedir. Fransa en önde gelen keten üreticisidir.

Keten kumaş doğal ve çok yönlüdür. Hem erkek hem de kadın kıyafetleri için kullanılır. Aynı zamanda son derece dayanıklı, dayanıklı ve serttir. Pamuktan yaklaşık iki ila üç kat daha güçlüdür.

5. Liyosel

Lyocell yenilikçi ve bitki bazlı bir elyaftır. Yarı sentetik rejenere selüloz elyaftan yapılmış bir tekstildir. Lyocell, odun hamurundan üretilen bir rayon şeklidir.

Lyocell nefes alabilen, hafif, dayanıklı ve çok yumuşak bir kumaştır. Nem emici ve yaz aylarında serin tutar. Ayrıca pamuktan çok daha uzun süre kokusuz kalır.

En tanınmış lyocell markalarından biri, Avusturyalı Lenzing şirketi tarafından üretilen Tencel'dir. Birçok moda markası artık Tencel'den giyim üretiyor.

Lyocell tartışmasız en çevre dostu selülozik liflerden biri olabilir. Viskon ve asetattan sonra en çok kullanılan üçüncü insan yapımı selülozik elyaftır.

Liyosel, kimyasal olarak eritilen odun hamurundan yapılır ve daha sonra lifler yapmak için spinneretlerden pompalanır. Üretim süreci karmaşıktır, çok fazla su, enerji ve kimyasal tüketir.

Neyse ki, sürdürülebilir lyocell üretim tesisleri, kapalı döngü işlemleriyle su ve kimyasalları neredeyse tamamen geri kazanabilir ve yeniden kullanabilir. Çözücünün %99'undan fazlası geri dönüştürüldüğünde, liyosel çevre dostu olarak kabul edilir. 

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.