Sustainable (Sürdürülebilir) Kumaşlar Nelerdir? | KumasBilgi.com

Sustainable (Sürdürülebilir) Kumaşlar Nelerdir?



Sürdürülebilirlik, yalnızca bir tekstil terimi değildir. Sürdürülebilir yaşam döngüsünü ifade eder. Kullanmış olduğunuz herhangi bir ürünün kullanım ömrü dolduğunda geriye sadece doğayı kirleten bir çöp yığını kalıyorsa bu Dünya'mız için çok tehlikeli ve gelecek nesillere bırakacağımız kötü kalıntılar anlamına gelir.

İnsanoğlu olarak en önemli misyonumuz gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak olduğu şüphesizdir. Bu yüzden tekstil sektörü başta olmak üzere giysilerimizin sürdürülebilir şekillerde üretildiğine çok dikkat etmeli ve tüketim toplumu olmaktan kaçınmalıyız.

Tekstilde sürdürülebilir kumaşlar nelerdir sorusunun cevabı; kısaca sertifikası olan her kumaş sürdürülebilir olarak ifade edilir. Bunlardan birkaçı BCI COTTON, ORGANIC COTTON, RECYCLE, ECOVERO VISCOSE, ECOLIVA VICSOSE ve son olarak RECYCLE VISCOSE sertifikalarına sahip ürünler sürdürülebilir olarak tanımlanmaktadır. 

BCI COTTON

BETTER CO, üreticiden perakendeciye kadar birçok farklı paydası bir araya gelip, ortak hareket ederek pamuk üretiminin olumsuz çevresel ve sosyal etkilerini azaltmayı ve sektörün geleceğini daha güvenli hale getirmeyi hedefleyen çok paydaşlı, uluslararası bir inisiyatiftir.

ORGANIC COTTON

Organik Pamuk Ürünleri, yetiştirilme süreçlerinde herhangi bir kimyasal kökenli madde ile takviye edilmediklerinden dolayı insan sağlığını, bu yönüyle tehdit etmeyen ürünlerdir. Normal koşullarda üretilen tekstil ürünlerinin ise; üretilmeleri, kullanılmaları ve yok edilmeleri esnasında çevre ve insana zarar verme ihtimali her zaman vardır. Bu amaçla üretilen organik kökenli ürünler, özellikle ihracat ağırlıklı çalışan firmaların vazgeçilmez talepleri arasında yerini bulmaya başlamıştır.

RECYCLE POLYESTER

Regenere (re cycle) ya da diğer bir ifade ile geri kazanılmış elyaflardan iplik imalatı, kısaca, tekstil ve konfeksiyon artıklarının toplanıp, parçalanarak tekrar elyaf haline getirilip, elde edilen bu elyafların ise yeniden iplik haline getirilip ekonomiye kazandırılmasıdır.

ECOVERO VISCOSE

Ecovero viskon, normal viskona göre üretiminde %50 ye varan oranlarda daha az su ve hava kirliliğine neden olan bir çok etkiyi en aza indirerek üretilen viskon elyafıdır. Bu viskon elyaflar, hammadde olarak yenilenebilir ağaç kaynaklarından elde edilen hamurdan üretilir.  Lenzing, ağacı sorumlulukla yönetilen ve sürdürülebilir kaynaklardan geldiği belgelenmiş olan ormanlardan satın alır. 

ECOLIVA VICSOSE

Ecoliva fiber, normal selüloz kumaş özelliklerini taşır ve doğaya daha saygılı bir üretim süreci ürünüdür. Üretiminde Su tasarrufu sağlar, orman örtüsünü arttırır ve CO2 karbon salınımını azaltır. Böylece ecoliva ürünler sizi sadece modaya uygun hale getirmez ayrıca çevrenin korunmasına da yardımcı olur.

RECYCLE VISCOSE 

Günümüzde gelişen teknolojinin son ürünü olan Recycle Viskon elyafı ise tıpkı diğer rejenere elyaflar gibi kullanılmış ve geri dönüştürülmüş viskon elyaflarından yeniden üretim ve kullanım olanağı sunar. Bu döngü üçüncü kez geri dönüşümü desteklemeyebilir.

NOT: Kenevir, keten ve ramie gibi bazı elyaflar doğal olarak sürdürülebilir sayılmaktadır ancak tekstil sektöründe kullanılabilmesi için mutlaka sertifikasyon gereklidir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.