Polyamid Kumaş Hakkında Bilgiler | KumasBilgi.com

Polyamid Kumaş Hakkında Bilgiler




Polyamid Kumaş Nedir?

Poliamid kumaş, petrol bazlı plastik polimerlerden yapılmış sentetik bir tekstildir. Günümüzde moda endüstrisindeki giyim kumaşları da dâhil olmak üzere birçok farklı uygulamada kullanılan çok yönlü bir malzemedir. Poliamid, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce keşfedilen ilk sentetik kumaşlardan biriydi. Amerikan kimya şirketi DuPont, ilk olarak 1938'de ticari olarak poliamidleri üretti.

Poliamid kumaş, bugün polyesterin yanında en popüler ve yaygın olarak kullanılan sentetik kumaşlardan biridir. 1930'lardaki ilk keşfinden bu yana, birçok giyim markası ve perakendeci tarafından kullanılmıştır.

Poliamid kumaş üretmek çok ucuzdur. Ucuz giyim ve ayakkabı yapmak için harika özelliklere sahiptir. Temel malzemeleri tamamen sentetik ve uygun fiyatlı kumaşlar oluşturmak için kullanılan petrokimyasallardır.

Pamuk veya keten gibi doğal liflerle karşılaştırıldığında, poliamid kumaşın en büyük avantajı çok düşük maliyetidir.

Ne yazık ki, sentetik poliamid kumaşlar en çevre dostu değildir. Küresel poliamid üretimi artmaya devam ediyor ve insanlar, hayvanlar ve gezegen üzerinde felaket bir etkiye sahiptir.
Poliamid kumaş, tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde çorap, pantolon, tayt, tozluk, çorap, Mont, kazak, iç çamaşırı, spor giyim, Mayo, Polar, yuvarlak örgü, ayakkabı ve aksesuar yapmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Poliamid kumaş ayrıca kilim, halı, perde, mutfak eşyaları ve diğer birçok ev tekstili, dış mekan mobilyaları, gıda ambalajı ve endüstriyel malzemeler oluşturmak için kullanılır. Poliamid genellikle paraşütlerde, silah parçalarında, şemsiyelerde, balık ağlarında, lastiklerde, emniyet kemerlerinde, uyku tulumlarında, çadırlarda, halatlarda, tenis raketlerinde, makine dişlilerinde ve daha fazlasında bulunur.

Poliamid kumaşlar genellikle elastan veya Likra olarak da bilinen spandex gibi çeşitli malzeme karışımlarından yapılır. Ancak poliamid elyaf tek başına kullanılabilir.

Polyamid Kumaş Özellikleri

Poliamid kumaş, birçok benzersiz özelliğe sahip benzersiz bir malzemedir. Genellikle giyim ve ayakkabı endüstrisinde polyester ile aynı uygulamalarda kullanılır.

Poliamid kumaş güçlü, elastik ve hafiftir. Tamamen sentetik bir malzemedir, bu nedenle böceklerin, güvelerin, küflerin, mantarların ve birçok günlük kimyasalın saldırılarına karşı dayanıklıdır.

Poliamid kumaş serttir, mükemmel esneklik ve mukavemete sahiptir. 

Poliamid kumaş genellikle aktif giyim ve mayolarda kullanılır, çünkü pamuk veya yün gibi doğal liflerin aksine su geçirmez ve çabuk kurur.

Ayrıca parlak renklerde kolayca boyanabilir.

Poliamid kumaş güneş ışığına veya UV bozulmasına karşı dayanıklı değildir. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında, poliamidin fiziksel ve mekanik özellikleri hızla bozulur. Dış mekan ekipmanlarında poliamid kumaşlara genellikle bir UV koruması eklenir.

Poliamid de çok yanıcıdır. Yemek pişirirken, kaynak yaparken veya havai fişeklerle oynarken poliamid giysiler giymekten kaçının.

Poliamid kumaş, polyester ve akrilik gibi diğer Birçok sentetik kumaş gibi nefes almaz . Su iticidir ve ısıyı hapseder ve terletebilir. Düşük emiciliğe sahiptir, nemi uzaklaştırır ve çabuk kurur.

Poliamid kumaşın bakımı kolaydır. Bununla birlikte, enerji tasarrufu yapmak ve kumaşa zarar vermemek için soğuk suyla yıkamak en iyisidir. Yapabiliyorsanız, soğuk suyla elle ayrı yıkayın ve kurumaya asın.

Poliamid Kumaşın Avantajları ve Dezavantajları 

İşte poliamid kumaşın en iyi faydalarından bazıları:

  • İyi esneklik
  • İyi dayanıklılık
  • Güve, küf, böcek, mantar direnci
  • İyi aşınma direnci
  • İyi kırışıklık direnci
  • Yüksek gerilme mukavemeti
  • Orta derecede kimyasal koruma
  • Uygun fiyatlı
  • Hafiflik
  • Su itici
  • Çabuk kuruyan
  • Kolay yıkama
  • Boyamak kolay

Poliamid kumaş kullanmanın başlıca dezavantajları şunlardır:

  • Zayıf emicilik
  • UV ve güneş ışığına karşı zayıf direnç
  • Zayıf ısı direnci
  • Düşük termal kararlılık
  • Düşük boncuklanma direnci
  • Düşük hava geçirgenliği
  • Statik elektrik toplar
  • Olumsuz Çevresel Etki

Poliamid Kumaşın Çevresel Etkisi



Ne yazık ki, poliamid kumaş yapma süreci çevre dostu değildir. Poliamid gibi sentetik kumaşlar derin çevresel kaygılara neden olmuştur.

Poliamid üretimi, bir yan ürün olarak atmosfere azot oksit (N2O) salgılar. Bilimsel araştırmalara göre, katalitik stratosferik ozon tahribatına katkıda bulunan oldukça güçlü bir sera gazıdır . Yaklaşık 150 yıllık bir ömür boyunca birikir.

Azot oksit, karbondioksitten (CO2) 300 kat daha güçlüdür ve metandan 15 kat daha fazladır, çünkü çok daha fazla Kızılötesi radyasyon yakalar.

Poliamidlerin yoğunlaşma polimerizasyonu için gerekli olan yüksek küresel adipik asit üretim oranları nedeniyle atmosferdeki azot oksit miktarı yılda yaklaşık %0,2 artmaktadır.

Poliamid kumaş üretimi çevre ve insan sağlığı üzerinde büyük olumsuz etkilere sahiptir.

Poliamid üretim tesislerindeki birçok işçi toza ve dumana maruz kalmaktadır. Gözleri, burnu, Boğazı ve cildi tahriş ederler.

Poliamid kumaş üretiminin olumsuz sonuçları burada bitmiyor. Poliamid kumaş biyolojik olarak parçalanabilir veya kompostlanabilir değildir. Fosil yakıt tüketimimizi ve bağımlılığımızı arttırır.

Poliamid kumaşın ayrışması yüzlerce yıl sürer. Poliamid parçalandıkça, çevreye toksik kimyasallar ve sera gazları salgılar.

Poliamid gibi sentetik kumaşlar ekosistemleri ve doğayı yok eder. Her yıl düzenli depolama alanlarına giren yüksek miktarda giysi israfına katkıda bulunurlar.

Poliamid kumaş plastik mikrofiberleri serbest bırakır tüm gıda zincirlerini kirleten, kara ve deniz vahşi yaşamını öldüren ve insan sağlığını tehlikeye atan çevreye.

Bu plastik mikrofiberler balıklar ve kuşlar tarafından tüketilir ve yiyeceklerimize, akciğerlerimize ve midelerimize girer.

Birleşmiş Milletler tarafından bildirildiği gibi, her yıl 300 milyon tondan fazla plastik üretilmektedir . Yılda 8 milyon ton plastik okyanusa atılıyor. Tüm plastiklerin %10'undan azı geri dönüştürülür.

Mevcut eğilimler devam ederse, okyanuslarımız 2050 yılına kadar balıklardan daha fazla plastik içerebilir. Ve plastik endüstrisi dünyanın toplam petrol tüketiminin %20'sini oluşturabilir.

Poliamid üretmek için büyük miktarlarda su kullanılır. Dünya Bankası'na göre, tekstil endüstrisi dünya atık sularının %17-20'sinden sorumludur .

Atık su kirleticileri nehirlere, su kaynaklarına ve okyanusa taşır. Birleşmiş Milletler tarafından bildirildiği gibi, dünya atık sularının sadece %20'si uygun arıtma almaktadır.

Poliamid kumaşa sürdürülebilir alternatifler

Neyse ki, daha iyi bir gelecek için umut var. Poliamid kumaşa sürdürülebilir alternatifler mevcuttur. Dünyanın dört bir yanındaki birçok etik moda markası ve tasarımcısı poliamid kumaş kullanmıyor. Bunun yerine, organik pamuk, keten ve kenevir gibi çevre dostu doğal lifler, lyocell, cupro ve modal gibi rejenere selülozik lifler veya geri dönüştürülmüş poliamid kullanırlar. 

Poliamid neredeyse sonsuz geri dönüştürülebilir. Yeni kaynakları kullanmak zorunda kalmadan yeni ürünler oluşturmak için geri dönüştürülebilir, yeniden oluşturulabilir, yeniden şekillendirilebilir ve tekrar yepyeni olabilir.

Econyl, geri dönüştürülmüş poliamidin popüler bir markasıdır. Tüketici sonrası plastiklerden, halı döşemelerden, balık ağlarından ve diğer endüstriyel atıklardan rejenere liflerden yapılmıştır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.