Bebek Giysilerinde Kumaş Nasıl Olmalı? | KumasBilgi.com

Bebek Giysilerinde Kumaş Nasıl Olmalı?



Bebek giysileri, örtü ve battaniyelerinin yumuşak, pamuklu, tüy, toz çıkarmayan kumaşlardan olması önemlidir. Bebeğe kıyafet alınırken kolay giydirilip çıkarılabilmesine dikkat edilmelidir; yakası geniş, kolları bolca, önden oluşturulan ya da her iki bacağının yanlarından düğmeli mamüller kullanılabilir. Bebeğin cildini tahriş edecek nakış, etiket vb. Varsa çıkarılmalı, üstüne çengelli iğne, nazar boncuğu gibi cisimler takılmamalıdır. Kurdele ya da bağları olan mamüller bebeğin boynuna dolanıp boğulmaya yol açabileceği için sakıncalıdır. Tüm giysiler giydirilmeden ilkin sabun yada sabun tozu ile ve bol suyla yıkanıp, ütülenmelidir.

Bebek mevsimine uygun, üşümeyecek ve terlemeyecek kalınlıktaki giysilerle, kollarını ve bacaklarını rahat hareket ettirebilecek şekilde giydirilmelidir. Bebeğe kundak yapılması veya kıyafetlerinin üstünden olsa bile bacaklarının sıkı sarılması kalça çıkıklığına neden olabilir.

Prematüre bebeklerin
vücut ısılarını koruyabilmeleri için kıyafetlerinin müsait boyutta bulunmasına ve vücutlarının her yerini sarmasına dikkat edilmelidir.

Yenidoğan döneminde annesinden bir kat fazla giyinmelidir. Bebeğin üşüyüp üşümediğinin kontrolü için el ve ayaklara bakılması yanıltıcı olabilir, bebeklerin dolaşım sistemi yeterince olgunlaşmadığından el ve ayaklar vücudun öteki yerlerinden daha soğuktur. Bebeğin hapşırması da üşüdüğünü göstermez. Ensesi ve giysilerin altında kalan bölgeler yeterince sıcak ve bebek de huzurlu ise ortam ısısı ve kıyafetleri yeterli demektir. Bebeklere soğuk havada tek kat kalın bir elbise giydirilmesindense birkaç kat hafifçe elbise giydirilmesi daha koruyucudur. Terleyip isilik olan bebekleri daha azca giydirmek gereklidir.

Bebek yürüyene dek ayakkabı gereksinimi yoktur sadece soğuktan korumak yahut giysisini tamamlamak için hafif ve hava geçirebilir özellikte (deri yahut bez sadece plastik değil) ve tabanları yumuşak patikler önerilebilir. 

Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde özetlenebilir: Parmaklar içinde boşluk kalabilmesi için dört köşeli olmalı, ayağın doğal hareketlerine izin verebilmesi için tabanı esnek olmalı, iki-üç yaşlarında koşarken ayağından çıkmaması için bileğin üzerine kadar uzanmalı, ayağın hava almasına ve serbest hareketine olanak tanıması için delikli ve esnek üstü olan deri, bez veya kanvas ayakkabılar seçilmeli, topuksuz ve düztabanlı, tabanı lastik veya tırtıklı kösele olmalı, topuğun arkası bükülmez arkalıklı olmalı, huzurlu olmalı, parmakla ayakkabının önüne basıldığında boşluk olmalı, peşinde da minik parmak girecek kadar boşluk olmalı fakat yürürken topuk çıkmamalıdır. Çocuğun ayağında kızarıklıklar olması ayakkabının küçüldüğünü gösterir. 


Ayakkabı kadar içine giyilen çorap da önemlidir. Çorap hava almayı sağlayan ve teri emen yapıda olmalıdır. Sıkı çoraplar ayağın gelişimini engellerken fazlaca büyük çoraplar da kıvrılıp çocuğu rahatsız edebilir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.