(PEEK) Polieter eter keton Özellikleri | KumasBilgi.com

(PEEK) Polieter eter keton Özellikleri




Polieter eter keton, polietereterketon ailesinde, mühendislik uygulamalarında kullanılan renksiz bir organik termoplastik polimerdir. İlk olarak 1980'lerin başında Victrex PLC, ardından Imperial Chemical Industries tarafından tanıtılmıştır.

Polietereterketon (PEEK) lifleri, kimyasallara, ısıya ve aleve dayanıklılık özellikleri ile yüksek performanslı lifler içinde öne çıkmaktadır. Aşınma ve sürtünme dayanımının yanı sıra biyouyumluluğu ve zararlı maddeler içermeyen yapısı sayesinde başlıca medikal tekstillerde, taşımacılık tekstillerinde ve endüstriyel tekstillerde geniş bir kullanıma haizdir.

Kimyasal olarak yine eden bir keton ve iki eter grubundan oluşan polieter eter keton (PEEK) polimeri bir tek karbon, hidrojen ve oksijen atomları bulunduran yapısı sayesinde tam aromatik, yüksek karalılıkta, lineer bir yapıya haizdir. Solgun amber renkte organik bir polimer olan PEEK, muhteşem fiziksel özelikleri ile yarı kristalin, termoplastik bir polimer olarak bilinmektedir. Bu polimerden üretilen film yapılarda film ne kadar ince ise o kadar transparan renktedir. Filmin kalınlığı arttıkça renk matlaşmakta ve amber renk fark edilmektedir.

PEEK lifleri genellikle eriyikten lif çekim yöntemi kullanılarak üretilmektedir. Ham madde özelliğinden gelen soluk altın (amber) rengine sahip bu lifler ortalama % 50 oranında kristalin yapıdadır. Termoplastik lifler olarak önde gelen PEEK lifleri, hem kimyasalların çok büyük bir çoğunluğuna bununla beraber yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklıdır.

Polieter eter keton (PEEK) polimeri, yarı kristalin termoplastik polimer sınıfının öne çıkan polimerlerinden biridir. Muhteşem fiziksel özelliklere haiz bu organik polimer üzerine meydana getirilen araştırmalar 1960'lı yıllara dayanmaktadır. Sadece bu polimer ilk olarak 1970'lerin sonlarında 1980'lerin başlangıcında ICI Advanced Materials tarafından üretilmiştir ve gene aynı şirket tarafından Victrex PEEK adı altında ticarileştirilmiştir. PEEK polimeri başlarda enjeksiyon kalıplama işleminde ve kompozit yapılarda güçlendirici olarak kullanılsa da, ICI ve Leeds Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar bu polimerin çok yüksek performans özelliklerine haiz bulunduğunu ve daha çok yüksek performans özelliklerinin arandığı teknik ürünlerin üretiminde kullanıma uygun olduğunu göstermiştir. Bugün lif, film, reçine, kumaş, kablo, membran ve kompozit olmak üzere çeşitli formlarda bulunabilmektedir.

PEEK liflerinin özellikleri;

  • Kimyasallara karşı oldukça yüksek bir dayanıma haizdir. 
  • Termal Özellikleri oldukca iyidir (-60 °C ile 260 °C sıcaklıkları arasında özelliklerinde herhangi bir kayıp gözlenmeden kullanılabilmektedirler.). 
  • Yanma sırasında alev ve duman üretimi düşüktür, hem de zehirli gaz üretimi de oldukça az seviyededir. 
  • İyi sürtünme ve aşınma dayanımına sahiptir. 
  • Sürtünme katsayısı düşüktür, muhteşem sürtünme özellikleri gösterir. 
  • Biyouyumludur (biyolojik işlevlere zehirli yada zararlı etkisi yoktur.). 
  • Çoklu otoklav (tazyiklı kap) sterilizasyonlarına ve radyasyona karşı dayanıklıdır. 
  • Halojen içermez.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.