Sağlığınıza Zararlı Olabilecek 5 Kumaş Çeşidi ve Alternatifleri | KumasBilgi.com

Sağlığınıza Zararlı Olabilecek 5 Kumaş Çeşidi ve Alternatifleri


Sıcak kazaklar veya hafif yazlık elbiseler, en sevdiğimiz atletik kıyafetler veya şekillendirme iç çamaşırları (korseler) etrafımızdaki pek çok şey sentetik malzemelerden yapılmıştır. İyi ve rahat görünmelerine rağmen cildiniz ve genel sağlığınız için tehlikeli olabilirler. Kötü kokulardan cilde kızarıklıklara, mide bulantısına veya daha da kötü bir hastalığa, sentetik kumaşlardaki kimyasallar cildimiz için oldukça zararlıdır. 

1. Polyester

Polyester en popüler ve en çok kullanılan sentetik kumaşlardan biridir. Kırışıklıkları ve yırtılmaları önlemek için pamuk gibi doğal bileşenlerin bir karışımı ile üretilebilse de sağlığımız üzerindeki etkisi hala zararlı olabilir. Polyester giyerken cildinizin nefes alması zorlaşır. Ayrıca, artan vücut ısısı, daha sonra cildiniz tarafından emilen bu kumaştan kimyasalların salınmasına yardımcı olur.

Bu, soyulma, kaşıntı, kızarıklık, egzama ve dermatit gibi çeşitli sorunlara ve tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle, giysilerinizde ve çarşaflarınızda polyesterden kaçınmak daha iyidir.


2. Rayon (Viskon)

Suni ipek, odun hamurundan kimyasal olarak dönüştürülen selülozdan yapılan bir elyaftır. Bu malzemenin üretimi sadece tehlikeli olmakla kalmaz, aynı zamanda giymek de sağlıksız olabilir. Suni ipek kumaş bulantı, baş ağrısı, kusma, göğüs ve kas ağrısı ve uykusuzluğa neden olabilecek toksik maddeler yayabilir. Ayrıca üretim sürecinin oldukça ağır olmasından kaynaklı olarak çevreye verdiği etkiler de göz önüne alınmalıdır.

3. Naylon

Çoraplar, iç çamaşırı, külotlu çorap ve pek çok farklı günlük kıyafet naylondan yapılmıştır. Dayanıklıdır ve üretilmesi çok pahalı değildir, bu yüzden popülerdir. Aynı zamanda, naylon çıplak cildinize giymek için iyi bir seçim değildir. Naylondan yapılmış giysiler deriden ter emmez, bu da kötü kokulara ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Üretimi sırasında kumaş ağartılır veya farklı kimyasallarla boyanır. Cildinize teması da çeşitli tahrişlere neden olabilir.

4. Akrilik

Akrilik kumaşlar, kanserojen ve mutajen olan akrilonitrilden yapılır. Bu maddeye maruz kalmak sağlığınızla ilgili farklı sorunlara neden olabilir. Bunlar arasında baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes almada zorluk, ekstremite güçsüzlüğü ve daha birçokları vardır. Akrilik kumaşlar giyerek, akrilonitrilin bir kısmını cildinize emme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Ayrıca, akrilik üretimi çevre kirliliğinin büyük bir nedenidir.

5. Spandex / Likra / Elastan

Bu tür kumaşlar son derece esnektir ve spor sütyenleri, tişörtler, şekillendirme iç çamaşırları (korse), taytlar, bikiniler vb.gibi çok sıkı kıyafetler yapılır. Diğer sentetik kumaşlar gibi, bunlar da kanserojen olarak kabul edilen poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden yapılır. Bu kumaşlarla uzun süreli temas dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir. 


Hangi kumaşların giyilmesi güvenlidir

  • Pamuk: nefes alabilir, sıvıyı deriden emer, yazın sıcağa, kışın soğuğa karşı korur, hipoalerjenik ve dayanıklıdır. Cildinizi en rahat şekilde tedavi etmek için giyebileceğiniz en iyi kumaşlardan biridir. 
  • Merinos yünü: zamanla şekil kaybetmeyen ve sarkmayan tamamen doğal, sıcaklık ve nem düzenleyici bir malzemedir. Bunun yerine, yumuşak, hafif ve aynı zamanda doğal bir UV koruması sunar! Alpaka yünü de iyi bir alternatif olabilir. 
  • Kaşmir: Bu çok değerli ve değerli bir malzemedir. Kaşmirin pürüzsüz ipeksi hissini yaratmak için ağır kimyasallar kullanılmaz.. 
  • Kenevir: Bu tekstil binlerce yıldır insanlara hizmet ediyor. İyi güç ve dayanıklılık için iyi bilinmektedir. Şekli tutmak ve germemek söz konusu olduğunda en iyi doğal malzemedir. Ayrıca, ne kadar çok giyersen o kadar yumuşar. 
  • İpek: Bu yumuşak kumaş sadece lüks bir dokuya sahip değil, aynı zamanda insan sağlığına da oldukça yararlıdır. Yaşlanmayı yavaşlatabilir, egzama ve astıma yardımcı olabilir, mantar önleyici etkiye sahip olabilir, alerjilerden kaçınmaya yardımcı olabilir ve uykuyu iyileştirebilir! 
  • Bambu: geleneksel doğal kumaşlara ilginç ve yeni bir alternatiftir. Bambudan yapılmış tekstiller, diğer doğal kumaşlar kadar yumuşak ve ipeksi, aynı zamanda hipoalerjenik, nefes alabilen ve termo-düzenleyicidir. Cildin nemini pamuktan bile daha iyi emebilir ve sizi merinos yünü gibi UV ışınlarından koruyabilir. Ayrıca biyolojik olarak parçalanabilir. 
  • Keten: son derece rahat ve dayanıklı bir malzemedir. Bakımı da kolaydır ve her mevsim için uygundur. Diğer bazı doğal tekstiller gibi, hipoalerjenik özelliklere sahiptir, ekstra rahat hissedecek ve cildinizin nefes almasını sağlayacaktır. 

Hangi kıyafetleri ve kumaşları giymeyi tercih edersiniz? Çok fazla sentetik giysiniz var mı? Yorumlarda paylaşalım lütfen...

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.