Asortili Ürünler Hakkında Bilgi | KumasBilgi.com

Asortili Ürünler Hakkında Bilgi


Asorti (Alm. Assortiment, Fr. assortiment, İng. assortment), giysilerin seri üretiminde renk ve beden dağılımını gösteren en küçük sipariş miktarına denir.


Asorti, birbirini tutar renk ve yapıda olan, birbirine uygun anlamında kullanılır. Giysilerde asortili ürünler birbirine uygun biçimde serilerdir. Daha çok internet alışverişlerinde karşımıza çıkan bir kelime olsa da aslında üretim süreçleri ilgili olarak kullanılmaktadır.

Örneğin: asortili ürün şöyle oluyor, bir ürünün farklı renkleri olabiliyor veya üzerindeki resimler, şekiller, tasarımlar, karakterler farklı olabilir. Ürün aynı ürün ama birkaç renk seçeneği var veya ürün özelliklerine göre değişik asortilere sahiptir ama internetten alırken renk seçimi yapılamıyor, öyle durumlarda da ürün açıklamasında rastgele gönderileceğinin bilgisi verilebiliyor.

Konfeksiyon sanayinde genellikle bir giysi modelinden siparişe ve satış tahminlerine göre değişik renklerde ve farklı beden dağılımında üretim yapılır. Üretim başlamadan önce belirlenen bu renk ve beden dağılımına o modelin asortisi adı verilir. Bazen sadece renk asortisi (tek beden üretiminde) ya da sadece beden asortisi (tek renk üretiminde) olabilir. Renk asortisinde modaya bağlı olarak çok satılacağı düşünülen renklerden fazla üretim yapılırken, az satılacağı düşünülen renklerden daha az üretim yapılır.

Beden asortisinde ise siparişteki sayısal çoğunluk genellikle orta bedenlerde toplanır. En küçük ve en büyük bedenlerden sipariş daha az olur. Çünkü orta bedenlerde bulunan potansiyel alıcı miktarı büyük ve küçük bedenlerdeki alıcı miktarından daha çoktur. Siparişte maliyet hesabı yapılırken renk ve beden asortisi de göz önünde bulundurulur.

Renk asortisinde, koyu ve özel renklerden yapılacak üretim miktarı fazla ise müşteri tarafından sevilen medyan renklere göre maliyet hesabı yapılmamalıdır. Çünkü uçuk ve özel renklerde maliyet oranı yüksektir.

Beden asortisine göre maliyet hesabı yapılırken ise orta bedenler göz önünde bulundurulmalıdır. Kesimdeki asortiden başka kolilemede de asorti vardır. Asortili üretimde ürünler müşterinin bildirdiği renk ve beden asortisine göre kolilenir. Müşteri, asorti raporu ile bir kolinin içinde hangi renk ve bedenden kaçar adet olacağını bildirir. Fakat sipariş alım aşamasında müşteri ile anlaşma yapılmış ise belirtilen asortide değişiklikler yapılarak o an için üretimden çıkmamış bir rengin veya bedenin yerine elde bulunan renkler veya bedenler kolilenebilir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.