Polipropilen Kumaş Genel Özellikleri Nedir? | KumasBilgi.com

Polipropilen Kumaş Genel Özellikleri Nedir?



Polipropilen Kumaş Nedir?

Polipropilen kumaş, termoplastik polimer polipropilenden türetilen herhangi bir tekstil ürününü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu tür plastik poliolefin grubunun bir parçasıdır. Kristalize özellikler gösterir.

Polipropilen, polietilenden sonra dünyada en çok üretilen ikinci plastiktir. Tekstil üretiminden daha çok ambalaj, pipet ve diğer tüketici ve endüstriyel ürünlerde kullanılmaktadır.

Bu tür plastik ilk olarak 1950’li yıllarda bir Amerikan şirketi tarafından geliştirildi. Kimyagerler, propilenden benzin elde etmeye çalışıyorlardı. Tamamen tesadüfle polipropilen oluşturdular. Bu deney başarısız sayılırken, bu yeni bileşiğin birçok uygulamada polietilen ile eşit olma potansiyeline sahip olabileceğini kimse tahmin edemezdi.

1960’lı yıllara kadar polipropilenin seri üretime uygun bir madde haline gelememiştir. O yıllarda bir İtalyan kimyager ve Alman bir meslektaşı bu maddeyi izotaktik bir polimer haline getirmeyi başarmışlardır. Ondan sonra İtalyan şirketi bu maddenin patentini alıp hemen ticari kar elde etmek için üretmeye başlamıştır.

Polipropilen başlangıçta “Moplen” adı altında pazarlanmaktaydı. B isim hala İtalyan şirketinin tescilli ticari markasıdır. Bununla birlikte, bu maddeyi kısaca polipropilen veya “polipro” olarak aktaranlar da vardır.

Polipropilen Kumaş Özellikleri Nedir?

  1. Sürtünme katsayısı düşüktür. 
  2. İyi elektrik yalıtımı sağlar. 
  3. Hızlı kurur. 
  4. Ter, küf ve çürümeye karşı dirençlidir. 
  5. Eşsiz filitreleme özelliğine sahiptir. 

Polipropilen Kumaş Türleri

Bu malzemenin özelliklerini değiştirmek için polipro sıvı halindeyken çeşitli farklı katkı maddeleri eklenebilir. Ek olarak, bu plastiğin iki ana türü vardır:

Homopolimer Polipropilen

Polimer plastik, herhangi bir katkı maddesi olmadan orijinal halindeyken homopolimer olarak kabul edilir. Bu tür polimer bazlı plastikler kumaş üretimi için iyi bir malzeme olarak görülmez.

Kopolimer Polipropilen

Birçok polipropilen kumaş türü kopolimerdir. Bu tip plastik madde ayrıca blok kopolimer polipropilen ve rastgele kopolimer polipropilen olarak ikiye ayrılır. Bu plastiğin blok formundaki komonomer birimleri, düzenli kare desenler halinde düzenlenir. Ancak rastgele formdaki komonomer birimleri, rastgele desenler halinde düzenlenir. Blok veya rastgele polipropilen kumaş uygulamaları için uygundur. Ancak blok plastikler daha yaygın olarak kullanılır.

Polipropilen Tela (Spunbond) Kumaş Nedir?

%100 polipropilen kullanılarak üretilen bu kumaş türü nonwoven veya spunpond adlarıyla da bilinir. Dokumasız ve örgüsüz olarak üretilir. Antibakteriyel bir kumaştır. Bu özelliği dolayısıyla maske kumaşı spunbond kumaşı olarak kullanılır. Tamamiyle geri dönüştürülebilir özelliktedir. Tek kullanımlık medikal maskelerin çoğu bu kumaştan yapılır.

Maske Kumaşının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Covid ve varyantları dahil tüm virüs filtrasyon maskelerinin üretimi için, endüstri sınıfı maddenin eğirilerek bağlanmış halinden kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.

Üreticiler genellikle tek ve çift kat spunbond cerrahi maske ürünü üretmektedirler. Filtreleme özellikleriyle ilgili yayınlanmış çok az veri vardır. Ancak metrekare başına en fazla 60 gramlık bir kumaş veya daha da az yoğunlukta olan iki katman kullanılmasını önermekteyiz.

Bu malzeme, maskeler yapılırken orta katman olarak entegre edilebilir.

Alternatif olarak, bir kumaş maskenin iki dış tabakası arasına bir eğrilerek bağlanmış polipropilen dikdörtgen yerleştirilebilir. Malzeme kolayca yıpranmaz. İki kat polipropilen kullanıyorsanız, yıkanabilir bir filtre yapmak için malzemeyi ikiye katlamanızı ve basit bir dikiş veya overlok makinası ile birlikte dikmenizi öneririz.

Temizleme Talimatları: Temizleyici bir ürün ile ılık suda yıkanması önerilir. Maske ile veya ayrı ayrı yıkanabilir. Kurutma makinesinde kurutulmamalıdır. Maskeden çıkarılmalı ve tekrar takmadan önce asmalı veya kuruması için düz bir şekilde yatırılmalıdır. Asla ütülemeyin. Plastiktir. Doğal olarak erime ihtimali yüksektir.


Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.