Bürümcük Kumaş Nedir, Bürümcük Kumaş Özellikleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Bürümcük Kumaş Nedir, Bürümcük Kumaş Özellikleri Nelerdir?



Bürümcük (crimped fabric), ham ipeğe, pamuk veya keten ipliği karıştırılarak bezayağı dokuma tekniğine göre yapılan bir kumaştır. İnce seyrek dokulu krepon görünüşündedir. Bürümcük kumaşlar, atkısı ve çözgüsü çok iyi büküldüğünden dokuma kıvrımlı ve yumuşak olur.

Bürümcük kumaşlar genellikle beyaz ve krem rengindedir. Beyaz çözgü iplikleri arasına, pamuk ipliği karıştırılmışsa, dokuma kumaş yapısı biraz daha sert olur. Bu tür bürümcüklere hilali denir. Kadın giysilerinde iç gömleği olarak kullanılır. Eskiden iç çamaşırları, yatak çarşafları bürümcükten yapılırdı.

Günümüzde piyasada bürümcük kumaşlı olarak tanıtılan bazı giysilerde polyester elastan içerikli ipliklerin kullanıldığını unutmayalım. Alacağınız ürünün yıkama talimatına mutlaka bakınız   

Bürümcük Kumaş Özellikleri

Bürümcük dokumalarda malzeme olarak doğal beyaz renkte pamuk, ipek, keten, nadiren yün kullanılmıştır. Bürümcük; normal bükümlü çözgü ve çok bükümlü atkı ile bezayağı tekniğinde dokunmaktadır. Dokuma tamamlandıktan sonra sıcak sabunlu su ile yıkanarak karakteristik yapısı olan buruşukluk özelliğini kazanmakta ve dokuma eni daralmaktadır. Bürümcük dokumalar, kazanılan bu özelliği nedeniyle özellikle iç giyiminde kullanılmaktadır. Dokumalarda desen yoktur. Bazı bürümcük örneklerinde hem çözgü hem de atkının çok bükümlü iplik kullanılarak dokunduğu da görülmektedir. Bürümcük, tek ve belirli tekniklerin kullanıldığı, malzeme farklılıkları ile dokunarak çeşitlenen ulusal dokuma kumaşlarımızdan biridir.

Bürümcüğün, Şile Bezi, Buldan Bezi/bükülü bez gibi birçok çeşidi vardır. Dokunduğu yere göre farklı isimlendirilmesine karşın, dokuma tekniği, benzer ya da aynıdır. Bürümcük dokumalar, gömlek, don/şalvar, zıbın, giysi astarı, yorgan astarı ve iç giyim ürünleri hazırlanmasında kullanılmıştır.

Bürümcük kumaş yazlık mı?

Bürümcük dokuma kumaşlar doğal bir yapıda olduğundan dolayı çok iyi nem transferi yapar ve yazlık giysilerde kullanılır.

Bürümcük kumaş vücuda yapışır mı?

Vücuda yapışma yapmaz. Fakat genellikle salaş ürünlerde kullanılır.

Bürümcük kumaş iç gösterir mi?

İnce yapıda kumaşlar olduğu için bir miktar iç gösterir.

Bürümcük kumaş terletir mi?

Kesinlikle terletmez pamuk ve ipek gibi doğal elyaflardan üretildiği için cilde dost sağlıklı ve rahattır.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.