Yıkama Sonrası Boyutsal Değişim (Çekme Testi) | KumasBilgi.com

Yıkama Sonrası Boyutsal Değişim (Çekme Testi)


Yıkama Sonrası Boyutsal Değişim

Kumaşlarda yıkama, kurutma, ütü, kuru temizleme gibi işlemler sonrasında kumaşın atkı ve çözgü yönündeki boyut değişimlerinin belirlenmesi için uygulanan testtir.

Kumaşlarda yıkama, ıslatma ve kurutma işlemleri esnasında çözgü ve atkı yönünde çekme ve uzama şeklinde boyut değişimleri gözlenir.

Bu deneyde bu değişimlerin miktarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Tekstil mamullerinde boyut değişimi yaygın olarak atkı ve/veya çözgü yönünde çekme olarak görülmektedir ve genellikle çözgü yönündeki çekme atkı yönündeki çekmeden daha fazla olmaktadır. Kumaş çekmesinin sebebi ise çözgü ve atkı ipliklerinin kumaşta birbirlerinin altından ve üstünden yaptığı geçişlerden ve kumaşın sulu ortama girdiğinde lifin amorf bölgelerinin su moleküllerini emerek şişmesi dolayısıyla ipliklerin birbirlerine daha da yakınlaşması ile kumaşın çözgü ve atkı yönünde kısalmasına sebep olmasıdır. (TS EN ISO 5077)

Kullanılan Malzemeler

Taksimatlı sanfor cetveli, otomatik çamaşır makinesi, pres ütü, işaretleme kalemi(yıkama ile çıkmayan), deterjan

Numune Hazırlama

Deneyde kullanılacak olan kumaş numunesi 500 mm x 500 mm boyunda kare şeklinde çözgü ve atkıya paralel olarak kesilir ve kenarları overlok dikiş ile dikilir. Aşağı şekilde görüldüğü gibi kenarlardan en az 50 mm boşluk kalacak şekilde ve aralarında en az 350 mm olacak şekilde üçer adet işaret çiftleri kumaş enince ve boyunca uygulanır. Numune sabit ağırlığa ulaşıncaya kadar en az 4 saat 20 santigrat derecede artı eksi 2 sıcaklık ve, % 65 artı eksi 2 izafi rutubet standart atmosfer şartlarında kondisyonlanır.

Yıkama Sonrası / After Washing
  • TS 5720 EN ISO 6330/Nisan 2002
  • EN ISO 6330:2000
  • ISO 6330:2000
  • TS EN ISO 5077/ Nisan 2009
  • EN ISO 5077: 2008
  • ISO 5077: 2007
  • TS EN ISO 3759/Nisan 2009
  • EN ISO 3759:2008
  • ISO 3759:2007

  1. Dönme / Spirality
  2. Buhar Sonrası / After Steam
  3. Yıkama / Wash: 1 Yıkama-1 Wash
Boyutsal değişim testi tekstil materyalinin ısı, nem, su ve temizlemeye maruz  kaldığında orijinal şekil, uzunluk ve eninin koruma kabiliyetinin olup olmadığının kontrol edilmesi amacıyla yapılan bir test metodudur.

Boyutsal değişim testlerinde; kumaştaki çekme ve bollaşma miktarının bilinmesi, terbiye işlemlerinin aşırı bir uzamaya neden olup olmadığının kontrol edilmesi, konfeksiyonda tüm giysi parçaları, astar, iplik, kumaş ve aksesuarların giyside potluk ya da şekil bozukluğu açısından incelenerek orijinal numune ile karşılaştırılmasıyla değerlendirilir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.